BankNews.ro - The Business Republic

De ce sufera dolarul pentru datoriile grecilor
International | Data Publicarii: 29-04-2011



Investitorii incep sa penalizeze SUA pentru aceleasi probleme pe care le-au reprosat in trecut Europei.

Euro s-a apropiat ieri de nivelul de 1,49 dolari, cel mai ridicat inregistrat de la sfarsitul lui 2009 si cu un sfert peste nivelul de 1,2, raportat in urma cu aproape un an. Aprecierea vine in contextul in care investitorii au atat de putina incredere in solvabilitatea Irlandei si a Greciei, incat au ajuns sa ceara dobanzi de peste 10%. Pentru Grecia, titlurile de stat se tranzactioneaza pe piata secundara pentru dobanzi de peste 25%. In realitate, Grecia plateste o dobanda de numai 4,2% in cadrul pachetului de ajutor financiar convenit cu FMI si Banca Centrala Europeana. Insa chiar si asa, economistii cred ca este doar o problema de timp pana cand trezoreria elena va inceta platile si isi va restructura datoria, adica va renunta sa ii mai plateasca pe unii dintre creditori.

Dobanzile tot cresc

De la inceputul lunii aprilie, randamentele obligatiunilor pe doi ani au crescut cu noua puncte procentuale in cazul Greciei, cu trei puncte pentru Portugalia si doua puncte pentru cele ale Irlandei. Portugalia a devenit, in aprilie, al treilea stat din zona euro care a cerut sprijin financiar international, dupa Grecia si Irlanda. Pe de alta parte, Spania, o alta tara cu probleme la nivelul finantelor publice, a reusit sa pastreze increderea investitorilor si se imprumuta in continuare cu dobanzi acceptabile, in jurul a 5%.

Schimbare de atitudine

Pana de curand, problemele statelor din zona euro duceau la deprecierea monedei unice si la aprecierea dolarului. Insa lucrurile s-au schimbat dupa ce SUA au inceput sa admita probleme financiare de amploarea celor din UE, care insa nu au fost contracarate cu masuri de control al cheltuielilor.

Asa se face ca BCE si-a putut permite sa mareasca iar dobanda de politica monetara, in timp ce Trezoreria SUA s-a ales cu o scadere a perspectivei de rating din partea S&P.

Din aceste motive, investitorii vad acum drept controlabila chiar si o incetare de plati a Greciei, in timp ce finantele publice prezinta incertitudini din ce in ce mai mari.

De asemenea, deprecierea dolarului a fost alimentata si de anuntul Rezervei Federale (Fed) ca va pastra masurile exceptionale de stimulare economica - adica emisiune monetara masiva la dobanzi aproape de zero. 


Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/47458_de_ce_sufera_dolarul_pentru_datoriile_grecilor.html