Cel mai bun randament dintre instrumentele cu risc scazut il ofera un produs neconventional pentru plasamente, si anume, economisirea prin bancile pentru locuinte.
Vom explora in materialul de fata paleta investitiilor in lei cu risc scazut, cu ajutorul expertilor de la Erste Asset Management. Impreuna vom face o analiza comparativa intre instrumentele cu risc scazut. Intr-un final, vom prezenta si un produs neobisnuit pentru investitii, dar care poate fi utilizat in acest sens.
"Presupunand ca am stabilit deja ca un investitor are un apetit redus de risc, evaluarea alternativelor investitionale se face in functie de profilul si randamentul instrumentelor financiare cu risc scazut - depozite, obligatiuni, fonduri monetare si de obligatiuni", spune Nicolae Albu, chief investment adviser in cadrul Erste Asset Management.
Avantaje/dezavantaje, pe tipuri de produse
Depozitele bancare. Prezinta avanta-ul ca sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor pana in limita a 100.000 euro, iar impozitarea castigului din dobanzi se face prin stopaj la sursa. Dezavantajul major este ca nu pot fi lichidate inainte de scadenta fara pierderea dobanzii, iar puterea de negociere este, de regula, redusa din cauza sumelor relativ mici. Dobanzile oferite de banci variaza pe un palier destul de larg, in principal, in functie de necesarul de finantare al acestora si situatia lor financiara.
Obligatiunile de stat. Teoretic, titlurile de stat in lei ar trebui sa ofere investitorului cele mai reduse randamente, intrucat nu exista riscul de insolventa. In realitate, insa, randamentele oferite sunt uneori mai bune decat la depozitele bancare, intrucat unele banci sunt extreme de lichide. Pe piata primara, bancile pot percepe un comision de subscriere de pana la 0,5% (el poate fi si de 0,3%) din suma plasata, insa cele mai multe tranzactii se fac pe piata secundara. In ciuda faptului ca bancile nu percep comision pe piata secundara, marele dezavantaj al acestor titluri este ca preturile de vanzare din partea bancilor nu sunt cele mai bune pentru investitor, iar puterea de negociere a acestuia este mica, din cauza volumelor mici tranzactionate.
Cititi articolul integral in Capital.ro
http://www.banknews.ro/stire/47327_topul_celor_mai_rentabile_plasamente_in_lei,_cu_risc_scazut.html