Dupa patru luni de discutii intre sindicate, patronate si Guvern, noul Cod al Muncii a fost definitivat si publicat in Monitorul Oficial, pe data de 31.03.2011. Acesta urmeaza sa intre in vigoare de la 1 mai.
In afara de mult mediatizatele, modificari noul Cod al Muncii contine si alte imbunatatiri.
O prima schimbare prevede ca angajatii sa fie evaluati, in baza unor criterii bine stabilite de angajatori, lucru care ar trebui sa creasca performanta acestora.
O alta noutate priveste situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa. El va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor. Termenul de recuperare nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii, iar contravaloarea pagubei nu va putea fi mai mare de cinci salarii minime brute pe economie.
Noul Cod al Muncii prevede si o inasprire a pedepselor pentru munca la negru. Astfel, primirea la munca a pana la cinci persoane, fara incheierea unui contract individual de munca, se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoana identificata. Primirea la munca a mai mult de cinci persoane se considera infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala.
De asemenea, de la 1 mai, vor exista sanctiuni si pentru angajatorii care in mod repetat stabilesc pentru salariatii incadrati salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata. Aceasta situatie va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala.
Integral in Romania Libera