BankNews.ro - The Business Republic

Dobanzile exagerate ale bancilor pun la pamant afacerile mici
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-04-2011



CNIPMMR: Creditele sunt o problema cronica pentru IMM, ele fiind foarte scumpe, foarte greu de obtinut si insuficiente

Nicolescu: Dobanzile in Romania sunt exagerat de mari, diferenta la depozite si credite este in UE sub 1%, iar la noi ste 6% 

Sistemul bancar din Romania prezinta o serie de particularitati ce impun abordari partial diferite de cele inregistrate in tarile zonei euro, mai ales in ceea ce priveste cuantumul dobanzilor, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Acestia au caracterizat sistemul financiar ca fiind unul ''subdezvoltat'' fata de alte tari europene si cu o implicare redusa in procesul de sustinere si dezvoltare a mediului de afaceri. ''Creditele sunt o problema cronica pentru IMM, acestea sunt foarte scumpe, foarte greu de obtinut si insuficiente pentru nevoile intreprinzatorilor. Mai mult decat atat, din totalul creditelor acordate de banci, peste jumatate sunt date statului si institutiilor statului. Este inadmisibil asa ceva, parca am avea o economie de stat, pai in aceste conditii ce pretentii mai ai sa se dezvolte tara si sa iesim din criza'', a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Mai mult decat atat, acesta sustine ca institutiile de credit practica niste dobanzi total neatractive la credite. ''Dobanzile neatractive la credite au o incidenta majora asupra detinatorilor de credite, fapt ce conduce la sufocarea agentilor economici care au rezistat crizei. Practic este asemenea unei pedepsiri a performantei. In acest sens, diferenta dintre dobanda activa si cea pasiva la lei, in decembrie 2010, este de circa 6% la imprumuturile  existente, si de 3,5% la cele noi. Aceste marje sunt cu mult peste cele practicate in tarile dezvoltate ale UE, unde se situeaza in jurul valorii de 0,91%. Nu se poate asa ceva. Cum este posibil ca in alte tari diferenta dintre dobanzile la credite si depozite sa fie sub 1%, si la noi de 6 ori mai mari'', a atras atentia Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/47087_dobanzile_exagerate_ale_bancilor_pun_la_pamant_afacerile_mici.html