Oficialii Fondului spun ca economia autohtona a ajuns, datorita exporturilor, cea mai competitiva din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia si Turcia, dar se tem de incetinirea ritmului reformelor. Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, pentru "Adevarul", ca cea mai mare temere este ca autoritatile sa nu repete greselile trecutului.
Economia Romaniei se recupereaza lent, dar indicatorii recenti arata o crestere mai consistenta a PIB in primul trimestru din 2011, fata de usorul avans din ultimele trei luni ale anului trecut. Afirmatia apartine sefului delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, care s-a aratat impresionat de ultimele date privind avansul exporturilor. In acelasi timp, directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, este convins ca statele est-europene, printre care si Romania, incep "sa lase criza in urma".
Jeffrey Franks a tinut sa explice si diferenta dintre iesirea tehnica din recesiune si depasirea propriu-zisa a crizei. "Cred ca autoritatile romane au vrut sa spuna ca sfarsitul lunii martie - deci al primului trimestru - ar putea marca, din punct de vedere statistic, acea conditie esentiala de iesire din recesiune. Adica doua trimestre consecutive de crestere economica", a declarat Franks, pentru "Adevarul". De altfel, intr-o prezentare tinuta jurnalistilor straini acreditati la lucrarile de primavara ale FMI, Franks a aratat ca Romania a ajuns, gratie avansului exporturilor din ultima perioada, cea mai competitiva economie din regiune, dupa Polonia si Turcia.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/46971_fmi_romania_poate_fi_un_varf_de_lance_in_regiune.html