BankNews.ro - The Business Republic

Dispar banci din Romania?
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-04-2011



Presedintele UniCredit Tiriac apreciaza ca mai multe banci locale se afla in situatia de a nu mai avea resursele necesare pentru a-si continua singure activitatea in Romania.

 Este evident ca va exista o consolidare in sistemul bancar din Romania si este doar o chestiune de timp", a declarat presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, intr-o intalnire informala cu jurnalistii. In opinia bancherului, exista mai multe banci in Romania care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciaza ca numarul bancilor prezente pe piata locala este prea mare raportat la dimensiunile economiei si la capacitatea de indatorare si de economisire a populatiei. Restructurarea sistemului bancar se va produce, potrivit sefului UniCredit, fie prin iesiri de pe piata locala, fie prin fuziuni decise la nivelul Romaniei sau la nivel european. In Romania activeaza in prezent 42 de banci, inclusiv doua de locuinte si Porsche Bank, specializata pe activitatea de leasing.

Bancile mari strang clientii jucatorilor mici

Bancile de dimensiuni mari din Romania, mai ales ocupantele primelor cinci locuri au lansat si au promovat intens oferte pentru consolidarea si refinantarea creditelor, "furand" astfel din clientii bancilor mici. "Intre 50 si 60% din creditele acordate anul trecut au fost refinantari. Ne-am concentrat in primul rand pe proprii clienti, insa am castigat si destui clienti noi", spune Rasvan Radu. 

In opinia sefului UniCredit, consolidarile de credite reprezinta o miza importanta in conditiile in care populatia a atins pragul de sus al gradului de indatorare impus prin norme si cu greu mai poate contracta credite noi. Situatia nu se va schimba foarte curand avand in vedere ca, in Romania, maturitatea medie a unui credit de consum este intre 5 si 10 ani fata de 3 ani in tarile dezvoltate din Europa.

Dobanda mare la depozit nu este neaparat un semn bun

"Noi nu suntem dispusi sa platim oricat doar pentru a atrage resurse. Cred ca va veni o perioada in care stabilitatea bancii va incepe sa conteze in com¬paratie cu nivelul dobanzii oferite pentru economii. Personal nu mi-as pune toti banii intr-o banca mai putin sigura, chiar daca suma depusa este garantata de stat si chiar daca nivelul dobanzii este unul foarte mare", mai spune Radu. 

In acest context, bancile de dimensiuni mai mici, dar si cele medii care, din nevoia de resurse sau din cauza unor probleme in tara de origine, au practicat dobanzi uneori cu mult peste nivelul pietei ar putea pierde o buna parte a deponentilor. In topul randamentelor la depozite, in special pentru economiile in euro, bancile foarte mici si medii ocupa primele 5 locuri.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/46846_dispar_banci_din_romania.html