Pretutindeni in lume, sistemul alimentar este in criza. Preturile au crescut ametitor: in termeni reali, sunt acum mai mari decat oricand, din 1984 incoace. Si ar putea creste in continuare daca seceta va pustii recoltele de grau ale Chinei, asa cum se tem unii. Situatia alimentara a jucat un rol (cat de important, e greu de spus) si in revoltele din Orientul Mijlociu. Preturile actuale adauga alte milioane la multimile de oameni care se culca infometate in fiecare noapte. Este al doilea varf pe care il ating preturile alimentare in mai putin de patru ani. Companiile suna alarma, iar tarile cele mai dezvoltate, reunite in G20, au pus "securitatea alimentara" in capul listei lor de prioritati pentru 2011.
POLITICI IRELEVANTE.
Asemenea atentie e bine venita. Dar saltul actual este doar o parte dintr‑o gama mai vasta de temeri. In timp ce se concentreaza pe hrana, statele lumii trebuie sa distinga intre trei clase de probleme: structurale, temporare si irelevante. Din nefericire, decidentii politici au dat prea multa atentie pana acum celei din urma si insuficient primei clase.
Principalele motive pentru cresterea preturilor sunt temporare: seceta in Rusia si Argentina, inundatii in Canada si Pakistan; interdictii de export in tarile decise sa pastreze provizii, indiferent de costurile celorlalti, achizitii panicate ale importatorilor ingroziti sa‑si refaca rezervele de grane. Influente externe agriculturii inrautatesc lucrurile: un dolar slab incurajeaza reaprovizionarea in monede locale, iar petrolul mai scump impinge in sus costurile de productie (fertilizatorii pe baza de nitrogen au nevoie de cantitati imense de energie, aSa ca preturile la fertilizatori urmeaza preturile la petrol).
Integral in Money.ro
http://www.banknews.ro/stire/46660_pretul_celei_mai_distorsionate_piete_lumea_ramane_fara_mancare.html