Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca bunastarea durabila nu se creeaza prin indatorare excesiva, iar dorinta de imbunatatire a standardului de viata pe baza de imprumuturi bancare a generat o crestere economica nesustenabila pentru unele tari din regiune.
"Dorinta cresterii in pasi rapizi a standardului de viata prin apelarea la imprumuturi bancare s-a dovedit a fi si ea parte a ingredientelor unei cresteri economice nesustenabile la nivelul unui numar apreciabil de tari din Europa Centrala si de Est. Beneficiarii finantarii bancare, deseori preponderent persoane fizice, pot amplifica consumul peste capacitatea interna de productie", a mentionat Georgescu.
Prim-viceguvernatorul BNR a precizat ca, in aceste conditii, preturile urmeaza o tendinta crescatoare, mascata de un pseudo proces de convergenta, nu numai la nivelul bunurilor si serviciilor de consum sau al activelor imobiliare, ci mai ales in legatura cu costul fortei de munca.
"Totodata, apar evidente ale intensificarii relatiei dintre cresterea creditarii si adancirea deficitului de cont curent, mai ales atunci cand finantarea bancara ocoleste antreprenoriatul generator de bunuri comercializabile pe piata internationala", a explicat Georgescu.
Potrivit acestuia, un comportament mai econom si prevazator face mai selectiv si mai sanatos consumul, iar "productia interna are ragazul sa se adapteze si, ulterior, sa se dezvolte consecvent".
"Aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata. Shoppingul patimas nu imbunatateste nivelul de trai in mod durabil", a mai spus Florin Georgescu.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/46423_georgescu_bnr_bunastarea_durabila_nu_se_creeaza_prin_indatorare_excesiva.html