Noul regim european de solvabilitate, aplicabil de la 1 ianuarie 2013, va avea un impact redus asupra pietei de asigurari din Romania, afectand intr-o anumita masura rezervele tehnice si, in consecinta, fondurile proprii ale companiilor, a afirmat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Deoarece noul regim de solvabilitate (Solvency II) se va aplica de la 1 ianuarie 2013, in perioada ramasa pana atunci, piata romaneasca, ca si piata europeana de asigurari de altfel, trebuie sa se pregateasca pentru implementarea noului regim de solvabilitate, potrivit CSA.
"Cea mai importanta caracteristica a Solvency II este aceea ca cerintele de capital pentru fiecare companie de asigurare vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc. Aceasta inseamna ca cerintele de capital vor fi cu atat mai mari, cu cat riscurile sunt mai ridicate", a spus Angela Toncescu (foto), la un seminar pe tema asigurarilor.
Noul regim de solvabilitate introduce cerinte minime de capital (MCR) si cerintele de solvabilitate a capitalului (SCR). Daca fondurile proprii ale unei companii coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de ultima instanta (de retragere a autorizatiei). Daca insa acestea au scazut mai jos decat pragul cerintelor de solvabilitate a capitalului, autoritatea de supraveghere va fi determinata sa ia masuri de supraveghere conforme situatiei concrete in care se afla compania respectiva, potrivit CSA.
Integral in Wall Street
http://www.banknews.ro/stire/46006_csa_asiguratorii_romani_indeplinesc_cerintele_solvency_ii_de_capital.html