Desi OUG 50 a fost practic desfiintata, clientii inca au sanse sa obtina clauze mai bune in justitie.
Contractul dintre client si banca este legea partilor sau este supus revizuirii judiciare? Tribunalul Neamt sustine prima varianta, dar Curtea de Apel din Bacau a rasturnat decizia si a mers pe varianta a doua in cazul deschis de Marius Ioan Culbece impotriva uneia dintre cele mai mari banci din Romania. Motivarea instantei poate servi drept ghid de argumentatie pentru clientii care se considera nedreptatiti de banca. Iata ce principii a retinut instanta condusa de judecatorul Cezar Stefanescu:
>>Tribunalul Neamt a respins actiunea reclamantului motivand ca acesta a achiesat la conditiile acordarii creditului de catre parata, drept pentru care clauzele nu pot fi considerate abuzive. (In realitate) puterea judecatoreasca poate interveni ori de cate ori clauzele contractuale contravin legii.
>>Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare
sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator.
>>Chiar in situatia in care banca s-a imprumutat de pe piata interbancara, imprumutul fiind in euro, dobanda se calculeaza la EURIBOR, care a cunoscut o depreciere continua, indiferent de perioada in care se calculeaza indicele de referinta scazand cu 4-5 procente de la data incheierii contractului de credit.
Continuarea in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/45738_cum_castigi_in_instanta_o_dobanda_de_2,5_procente.html