Este posibil ca viitorul economic al Belgiei sa atarne de un fir de par din cauza lipsei unui guvern de peste 250 de zile. Datoriile tarii sunt uriase, iar incercarile de formare a unui guvern de uniune nationala au fost sortite esecului.
La prima vedere, impasul politic nu pare sa dauneze tarii. Se colecteaza taxe, containerele cu gunoi sunt ridicate regulat, iar scolile sunt deschise. Datele Bancii Centrale arata ca increderea consumatorilor belgieni ramane stabila in sistemul politico-economic local, atingand nivelurile din februarie 2007, scrie Jonty Bloom pentru BBC.
In acest caz, are vreo importanta daca Belgia este guvernata? Raspunsul este: da. Cu toate ca aceasta problema nu interfereaza cu viata cotidiana.
Nivelul de indatorare a guvernului este de aproape 100% din PIB. Acest indicator situeaza Belgia pe locul al treilea in UE, ceea ce conduce la comparatii alarmiste cu Spania si Portugalia, mergandu-se pana la scenarii asemanatoare Irlandei sau Greciei.
Aceste comparatii nu sunt in favoarea Belgiei, deoarece tarile mai sus amintite macar incearca sa ia masuri impotriva problemelor legate de datoria publica.
Regele Belgiei, Albert al II-lea, a cerut Guvernului interimar sa ia in considerare o micsorare a impozitelor, dar conform economistilor tara este in pericol.
"Nu exista nicio iesire. Daca avem un nivel al datoriilor la 100 la suta din PIB si o populatie imbatranita, trebuie luate masuri, nu putem amana luarea deciziilor radicale la infinit", a declarat un economist local al ING Bank.
Fara un guvern national puternic, este putin probabil ca tara sa ia masuri dure de reducere a cheltuielilor publice si introducerea unor impozite mai mari, inevitabile pentru reducerea datoriei publice.
Continuarea in Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/45684_un_paradox_european_belgia_aproape_de_colaps_.html