Pentru ca Executivul isi asuma noul Cod al Muncii, opozitia a conceput un plan cu trei cai de atac. Prima, motiunea de cenzura. Ultima si cel mai greu de realizat, adoptarea unui alt proiect de lege.
Depunerea unei motiuni de cenzura a fost anuntata aproape simultan cu decizia adoptarii Codului Muncii prin procedura asumarii raspunderii. Cum aritmetica parlamentara nu ofera opozitiei prea multe sperante ca ar putea strange suficiente voturi pentru a darama Guvernul Boc, a fost conceputa a doua cale de atac: sesizarea Curtii Constitutionale. Concret, parlamentarii Uniunii Social-Liberale nu vor depune amendamente la proiectul guvernamental, conform procedurii, ci vor semna o sesizare, in care vor invoca, printre altele, ingradirea dreptului la negocieri colective si la greve.
Daca CCR da castig de cauza opozitiei, liderii USL vor clama victoria lor asupra Cabinetului Boc si-si vor promova si mai abitir propriul proiect de Cod al Muncii. Doar ca, surpriza, proiectul USL este in proportie de 80% identic cu cel deja depus de Guvern.
Contestari mai mult verbale
In ciuda declaratiilor acide si a valurilor de critici aduse Codului Muncii conceput de Executiv, parlamentarii opozitiei au luat cu "copy-paste" aproape 80% din articole. Adica, si multe dintre cele aspru criticate in duet cu sindicalistii.
De pilda, in proiectul USL sunt nemodificate prevederile referitoare la perioada de proba (cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si, respectiv, 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere).
Continuarea in Romania Libera