Analistii atrag atentia asupra comisioanelor practicate de banci la tranzactiile internationale cu cardul: comisionul de conversie valutara, cel de retragere de numerar si comisionul de tranzactii la comercianti, care nu este totdeauna zero, ca la comerciantii din tara
Romanii folosesc tot mai des cardul atunci cand merg in strainatate. In anul de criza 2010, romanii au facut tranzactii cu cardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai mult fata de cifra aferenta anului 2009, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea reprezinta sumele achitate cu cardul la POS-uri la care se adauga retragerile la ATM-uri din afara Romaniei cu carduri emise in Romania.
Astfel, romanii au cheltuit in anul de criza 2010 cu cardul in strainatate la POS-uri aproximativ 3,358 miliarde lei, adica circa 799,5 milioane euro, cu 10,6% mai mult in lei fata de 2009, cand volumul a fost de 3,035 miliarde lei (714 milioane euro), conform statisticilor BNR.
Valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la ATM din afara tarii cu carduri emise in tara in 2010 a fost de 1,379 miliarde lei, adica circa 328 milioane euro, iar in 2009 a fost de 1,166 miliarde lei (274 milioane euro).
• Atentie la comisioane. Analistii contactati de gandul atrag atentia ca, la tranzactiile cu cardul in strainatate, este necesar sa se urmareasca mai multi factori, printre care comisionul de conversie valutara, cel de retragere de numerar si comisionul de tranzactii la comercianti, care nu este totdeauna zero, ca la comerciantii din tara. Sfatul specialistilor este ca, la plecarea peste hotare in zona euro, de exemplu, sa utilizati un card in moneda europeana, pentru a evita riscul valutar.
Continuarea in Gandul.info
http://www.banknews.ro/stire/45528_care_sunt_comisioanele_si_riscurile_la_plata_cu_cardul_peste_granita.html