BankNews.ro - The Business Republic

Cum se incheie saga creditelor
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-02-2011



Desi bancile au castigat in Parlament, clientii raman in avantaj.
O hotarare a Curtii Constitutionale interzice bancilor sa desfiinteze unilateral prevederile impuse de noua lege a creditelor.

Cea mai mare banca din Romania, BCR, incearca sa intoarca o parte a clientilor la creditele cu dobanda interna. Potrivit unui comunicat, banca "denunta actele aditionale de aliniere la prevederile OUG 50, insa mentine beneficiile de transparenta ale ordonantei". Mentionam ca, potrivit unei decizii de la inceputul lunii februarie a Curtii Constitutionale, banca trebuie sa obtina si acordul expres clientului pentru a renunta la actele aditionale constituite potrivit OUG 50.

Totusi, arata printre randuri comunicatul, clientii au "si posibilitatea de a mentine strict conditiile contractului initial". Cu alte cuvinte, toti acei clienti care inainte de aparitia OUG 50 aveau dobanzi calculate in functie de dobanda interna a bancii, nu doar in functie de indicii EURIBOR/ROBOR/LIBOR, vor reveni la acea dobanda. De altfel, BCR este, alaturi de CEC Bank, una dintre bancile care nu s-au grabit deloc sa modifice contractele de credit, preferand sa astepte deznodamantul dezbaterilor din Parlament, dupa cum a mai aratat RL.

Dobanzi cu 2-3 puncte mai mici. Cum este mai bine?

Potrivit surselor noastre, BCR ofera clientilor posibilitatea de a avea in acest moment dobanzi mai mici in schimbul denuntarii actelor aditionale. "Eu, inainte de aparitia OUG 50, aveam o dobanda calculata dupa indicele intern al BCR. Dupa modificare, am avut dobanda calculata in functie de EURIBOR (in jur de 9%). Banca imi ofera acum posibilitatea de a reveni la dobanda interna ceea ce, in acest moment, ar insemna o scadere pana la 6%", arata un client al bancii. Dobanda interna a bancii este calculata in functie de criterii cunoscute doar de banca si este afisata periodic de catre aceasta. Spre deosebire de formula EURIBOR/ROBOR/LIBOR+marja fixa, aceasta poate varia in functie de mai multe criterii, inclusiv cele legate de rezultatele bancii, motiv pentru care clientul este mult mai vulnerabil la majorari ale costurilor.

 

integral in: Romania libera

http://www.banknews.ro/stire/45335_cum_se_incheie_saga_creditelor.html