Desi Parlamentul a anulat aproape toate drepturile prevazute in fosta ordonanta a creditelor, pana acum doar CEC Bank si BCR se gandesc sa revina la contractele initiale.
Privita ca o adevarata mana cereasca pentru clientii bancilor, ordonanta creditelor (OUG 50/2010), modificata substantial in Parlament, a ajuns un act normativ fara valoare. Nici macar prevederea care transparentiza modalitatea de calcul a dobanzii, in fapt esenta legii, nu mai ramane in picioare. Astfel ca unele banci vor incerca sa isi convinga clientii sa revina la forma contractelor de credit de dinaintea aplicarii ordonantei.
Mentionam ca in urma adoptarii OUG 50 bancile au fost obligate sa renunte la dobanda interna sau Prime Rate si sa introduca pentru calculul dobanzii variabile o formula transparenta de forma EURIBOR/ROBOR/LIBOR + marja fixa.
Ultima banca de stat este hotarata
Dintre bancile contactate de RL doar CEC Bank a confirmat, inclusiv printr-un comunicat, intentia de a convinge clientii sa revina la forma initiala a contractelor. "Informam clientii CEC Bank ca, in baza prevederilor Legii nr. 288/2010 pentru aprobarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, CEC Bank ofera clientilor persoane fizice care aveau credite in derulare la data de 21.06.2010 posibilitatea de a opta pentru formula de calcul a dobanzii valabile anterior acestei date, respectiv dobanda de baza a bancii, Prime Rate (PR) + marja", arata un comunicat al ultimei banci de stat din Romania. BCR, cel mai mare jucator local si una dintre cele cateva banci care utilizau o rata interna pentru calculul dobanzii, spune, oficial, ca se afla inca in procesul de analiza si ca nu a luat o decizie in acest sens. Totusi, potrivit unor surse, BCR ar agrea mai degraba forma initiala a contractelor, mai ales ca, in foarte multe situatii, banca nici nu a recurs la modificarea conditiilor de creditare potrivit prevederilor OUG 50. BRD, a doua mare banca locala, nu a dorit sa comenteze acest apect.
citeste mai mult: Romania Libera