Veniturile reale ale romanilor ar putea fi cu cateva zeci de procente mai mari decat cele declarate oficial. Multe miliarde de euro ocolesc Fiscul in fiecare an.
In perioada iulie-septembrie din 2010, in fiecare gospodarie din Romania au intrat, in medie, 1.909 lei pe luna, arata ancheta trimestriala asupra veniturilor realizata de Institutul National de Statistica (INS). In total, este vorba de aproximativ 15,7 miliarde de lei (la care se adauga venituri in natura echivaland cu 2,6 miliarde de lei). Aproape cinci miliarde (4,9, mai exact) provin din prestatii sociale: cam 4,1 miliarde din pensii (5,67 milioane de pensionari incasau lunar, in medie, in trimestrul III al anului trecut, 718 lei fiecare), iar restul, din indemnizatii (lunar, pentru ingrijirea copilului, 190 de milioane de lei, pentru handicap, 75 de milioane de lei, alocatii pentru copii, 250 de milioane de lei; restul sunt ajutoare sociale. Cea mai mare parte a banilor, aproximativ noua miliarde de lei lunar, provine, potrivit celor intervievati, din drepturi salariale.
Tot potrivit INS, cele 4,2 milioane de salariati caStigau in vara anului trecut, in medie, 1.850 de lei brut. Adica, in total, 7,8 miliarde de lei pe luna. Comparand cele doua statistici, rezulta ca lipsesc 1,2 miliarde de lei. Sunt de vina doar metodologiile diferite de agregare Si calculare a datelor, cum spun unii specialiSti? TotuSi, diferenta nu este deloc neglijabila: in total, este vorba de circa 3,5 miliarde de euro pe an sau de 70 de euro in plus pe luna pentru fiecare salariat, ceea ce reprezinta 20% din salariul mediu net. Ar putea fi, atunci, explicatia legata de prime, bonusuri Si indemnizatii ce nu intra in calculul salariului? Sau, mai degraba, de bani incasati la negru? Ori, de ce nu, poate ca oamenii nu fac altceva decat sa se laude, declarand venituri mai mari decat cele pe care le incaseaza in mod real?
continuarea in: capital.ro
http://www.banknews.ro/stire/44859_romanii_castiga_cu_3,5_miliarde_euro_mai_mult_decat_in_scripte.html