Guvernul nu vrea deocamdata sa privatizeze CEC-ul, dar va incerca sa majoreze capitalul bancii prin atragerea unor investitori institutionali, asa cum a facut si in urma cu sase ani la privatizarea BCR, potrivit unor surse oficiale.
Aceleasi surse au adaugat ca Guvernul considera neatractive conditiile pietelor internationale pentru vanzarea bancii in cadrul viitorului acord cu FMI, informeaza Mediafax.
Astfel, cele mai importante si dificile negocieri pentru incheierea urmatorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat deoarece Fondul va insista pe includerea unui numar cat mai mare de societati importante.
O incercare de privatizare a CEC a fost oprita in decembrie 2006 pentru ca numai National Bank of Greece era interesata sa cumpere institutia romaneasca, iar oferta ei a fost prea mica. In urma cu doi ani Guvernul a incercat sa majoreze capitalul CEC din surse bugetare, dar Comisia Europeana nu a autorizat operatiunea, considerand ca este asimilabila unui ajutor de stat.
In 2004, BERD si IFC au platit 222 de milioane de dolari pentru 25% plus doua actiuni BCR, iar doi ani mai tarziu Erste Bank preluat controlul bancii prin cumpararea unui pachet de 61,8825% din actiuni.
Sursa: Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/44765_guvernul_va_cere_fmi_sa_privatizeze_cec_dupa_modelul_bcr.html