Delegatia FMI a inceput azi seria discutiilor oficiale in cadrul misiunii de evaluare. Seful misiunii, Jeffrey Franks, s-a intalnit acum o ora cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Discutii preliminare au avut loc inca de ieri, cand oficialul FMI a dialogat cu reprezentanti ai Partidului National Liberal.
Discutiile de la BNR incepute azi dimineata, continua la aceasta ora. Romania pare sa-si fi facut temele de asta data, mai putin in privinta arieratelor. Miza se muta acum mute in viitor, la noua intelegeri de tip preventiv pe care tara noastra o va incheia cu finantatorii internationali.
Acordul de tip preventiv, pe suma mult mai mica fata de cea din actualul acord stand by si care va putea fi trasa de Romania doar in caz de urgenta, este menit sa garanteze ca tara noastra nu se va abate de pe drumul reformelor structurale si consolidarii fiscale. Este de asemenea un acord menint sa confere incredere Romaniei din perspectiva pietelor financiare internationale.
Banii investitorilor sunt importanti. Totusi, Romania ar putea obtine bani nu doar prin imprumuturi din pietele financiare ci si din vanzarea societatilor viabile la care statul detine inca participatii majoritare sau controleaza total actionariatul. Agentia Mediafax citeaza surse apropiate negocierilor potrivit carora sunt statul ar putea vinde total sau partial CEC Bank, Tarom sau Posta Romana. Alti bani ar putea veni din vanzare pe bursa a unor pachete minoritare pe care statul le detine la Romgaz, Transgaz sau Transelectrica. Contextul politic in care survine evaluarea finantatorilor internationali este destul de complicat.
integral in: money.ro