La sfarsitul anului trecut, majoritatea analistilor si institutiilor economice priveau cu optimism anul 2010. Aproape toata lumea vedea crestere economica, de sub un procent, dar crestere, sustinuta in principal de exporturile catre statele europene iesite din criza.
Optimismul a disparut destul de repede, mai ales dupa agravarea situatiei Greciei, care s-a salvat la limita de intrarea in incapacitate de plata.
Impactul estimarilor oficiale eronate trece insa mult dincolo de orgoliu sau imagine. Asemenea prognoze fundamenteaza bugetul, iar realizarea unor venituri mai mici decat cele aSteptate se reflecta direct in deficit Si in PIB, obligand la rectificari bugetare Si la nevoia de masuri suplimentare pentru acoperirea golului.
Economia a fost bulversata in 2010 de reducerea salariilor bugetarilor cu 25% Si de majorarea cotei de TVA. Prima a avut mai mult efecte sociale (manifestatii de strada, mitinguri, greve). A doua a inversat directia ratei anuale a inflatiei, de la 5% in iunie la 7,9% in octombrie, mutand tinta de inflatie a BNR pentru 2010 la 8,2% Si modificand perspectiva pentru anii urmatori.
Ca urmare a pericolului de intrare in incapacitate de plata a Greciei Si Irlandei Si dificultatilor de finantare a datoriilor Si cheltuielilor Portugaliei Si Spaniei, pietele devin tot mai reticente la activele riscante Si, implicit, creSte randamentul pe care Romania trebuie sa il plateasca pentru obligatiuni.
continuarea in: capital.ro
http://www.banknews.ro/stire/44222_iesirea_din_recesiune,_aproape_o_fatalitate.html