Spania este considerata prea mare pentru a putea fi salvata, iar Franta devine prea slaba pentru a salva pe cineva.
Criza datoriilor de stat face ca euroscepticismul sa se extinda si in randul tarilor puternice ale Uniunii. In timp ce statele indatorate sunt tentate sa paraseasca zona euro pentru a-si putea rezolva dezechilibrele prin depreciere monetara, tarile stabile, ca Franta si Germania, sunt reticente fata de ideea ca va trebui sa achite la nesfarsit nota de plata.
"In Franta, partizanii revenirii la franc ridica tonul. Astfel, suveranistii viseaza la revenirea momentelor lor de glorie, prognozand destramarea zonei euro. In Germania, declaratiile lui Hans-Olaf Henkel, fost presedinte de patronat, potrivit carora atitudinea sa din trecut favorabila uniunii monetare reprezinta principala eroare de judecata din viata profesionala, dau apa la moara facturilor anti-euro.", scrie ziarul francez La Tribune. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut ieri guvernelor europene "sa-si asume responsabilitatile" in fata crizei, transmite AFP, citata de Mediafax. El a mentionat ca actuala criza prin care trece zona euro nu este una a monedei unice, ci o criza a stabilitatii financiare
, iar renuntarea la euro, idee evocata de mai multi economisti ca solutie pentru rezolvarea problemelor unor state precum Grecia, este o "ipoteza absurda".
Integral in Romania Libera