BankNews.ro - The Business Republic

Cum si unde incheiem o polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale
Finante-Banci | Data Publicarii: 13-12-2010

Proprietarii de locuinte care nu detin o polita facultativa de asigurare a locuintei mai au la dispozitie aproximativ o luna pentru a incheia polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor PAD.

In schimb cei care detin deja o polita facultativa vor fi scutiti de aceasta obligativitate, potrivit votului final dat de deputati unor amendamente la legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

Astfel,  contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Uniqa Asigurari, Platinum Asigurari).

Pentru incheierea contractului proprietarul trebuie sa prezinte cartea de identitatea si actul de proprietate.

PAD trebuie sa cuprinda cel putin denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante,  numele beneficiarului asigurarii, tipul locuintei si adresa acesteia, suma asigurata obligatoriu, prima obligatorie si termenele de plata a acesteia, precum si perioada de valabilitate a contractului de asigurare.

De asemenea, primele cuvenite pentru sumele asigurate exprimate in euro vor fi platite in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) valabil la data efectuarii platii (20 de euro pentru locuintele tip A - constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau 10 euro pentru locuintele tip B - constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa).

Potrivit legii, suma asigurata va fi acordata tot in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data incheierii contractului de asigurare (20.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip A si 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B).

"Suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin hotarare a Guvernului, in primii 5 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, iar dupa aceasta perioada, prin ordin al presedintelui C.S.A. Modificarea valorii sumelor prevazute (…) se poate face anual. Criteriile care pot sta la baza modificarii se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei", se arata in textul legii.

In cazul persoanelor care beneficiaza de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale.

 

integral in:capital.ro

http://www.banknews.ro/stire/43817_cum_si_unde_incheiem_o_polita_de_asigurare_impotriva_dezastrelor_naturale.html