BankNews.ro - The Business Republic

De ce se clatina euro?
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-12-2010

Investitorii in obligatiuni nu mai au incredere ca statele isi vor plati datoriile.

Criza din zona euro s-a adancit dupa ce dobanzile cerute de investitori pentru obligatiunile Spaniei, Italiei si Belgiei au atins un nivel istoric de la infiintarea zonei euro, iar Portugalia a avertizat ca bancile se confrunta cu riscuri intolerabile. Euro s-a depreciat sub pragul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oara de la jumatatea lunii septembrie, in pofida incercarilor liderilor europeni de a calma pietele. Ulterior, cotatia a revenit la 1,31 dolari pentru un euro.

Desi Uniunea Europeana a aprobat un ajutor 85 de miliarde euro pentru Irlanda, temerile privind extinderea crizei in Portugalia si Spania au persistat, iar costul imprumuturilor unor tari mari precum Italia, Franta si Spania a crescut. Pietele iau deja in calcul un eventual ajutor pentru Portugalia, desi autoritatile de la Lisabona dezmint, asa cum au procedat initial si liderii irlandezi. Ajutorul pentru Portugalia nu va reprezenta o problema, dar in cazul Spaniei sumele disponibile s-ar putea dovedi insuficiente. Iar Italia, a treia mare economie din zona euro, este considerata in acelasi timp prea mare pentru a intra in faliment si prea mare pentru a primi un ajutor de urgenta.

Willem Buiter, analist la Citigroup, a descris criza datoriilor din zona euro drept "o uvertura", anticipand ca temerile privind defaultul statelor s-ar putea extinde in curand in Japonia si Statele Unite, scrie agentia Reuters, citata de Mediafax.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/43608_de_ce_se_clatina_euro.html