Fondul Monetar International (FMI) va avertiza saptamana viitoare ca in Romania, Bulgaria si Ungaria, vulnerabilitatea externa devine ingrijoratoare, din cauza deficitelor externe mari, potrivit cotidianului financiar ungar Portfolio, care citeaza un articol din Financial Times. "Lipsa de disciplina fiscala in Ungaria si cresterea rapida a creditului din sectorul privat din Bulgaria si Romania au contribuit la marirea deficitelor de cont curent si la cresterea datoriei externe", se va mentiona intr-un raport al FMI adresat ministrilor de finante ai statelor din grupul celor sapte tari puternic industrializate (G7), care se vor intalni la Singapore saptamana viitoare, mentioneaza Portfolio.
FMI a schimbat previziunile privind deficitele de cont curent din cele trei tari pentru anul acesta, considerand ca vor fi mai mari decat estimase anterior. Astfel, institutia internationala prevede acum deficite de cont curent pentru 2006 de 9,1% din produsul intern brut (PIB) pentru Ungaria, de 12,4% din PIB pentru Bulgaria si de 10,9% din PIB pentru Romania, potrivit sursei citate.Raportul FMI evidentiaza ingrijorarea responsabililor din domeniul financiar privind deteriorarea conturilor curente ale tarilor in curs de dezvoltare, arata Portfolio.
"Recentul boom al creditarii din Bugaria si din Romania au sporit, cel mai probabil, vulnerabilitatea pe termen mediu al sectorului financiar, iar acelasi risc provine si din cresterea rapida a volumului imprumuturilor acordate in valuta si din majorarea proportiei creditelor neperformante din Ungaria", mentioneaza Portfolio, care citeaza un cotidian financiar spaniol, Expansion.
"In timp ce politica macroeconomica a fost una prudenta in Bulgaria, inconsistenta implementarii acestor politici ramane un factor de ingrijorare in cazul Ungariei si, intr-o masura mai mica, in Romania", precizeaza aceeasi sursa.Totusi, estimarile facute de alte institutii privind deficitul de cont curent sunt mai mici. Banca nationala a Ungariei prevede un deficit de 8,1% din PIB (aproximativ 7 miliarde euro) pentru Ungaria in 2006, iar intr-un raport al ING Bank, deficitul de cont curent al Romaniei pentru acest an este estimat la aproximativ 9% din PIB.
NewsIn