Casele de amanet se confrunta cu un excedent de metal pretios, de care bijutierii autohtoni nu au nevoie. ASa ca aurul este vandut in strainatate, unde are din ce in ce mai multa cautare.
Mecanismul este simplu. In Romania sunt, potrivit registrelor BNR, peste 2.000 de firme care administreaza case de amanet. Unele din ele au doua, cinci, chiar Si zece filiale. In fiecare zi, fiecare din ele primeSte drept garantie pentru imprumuturile acordate intre zece Si 50 de grame de aur, in functie de zona in care functioneaza. Sub jumatate din cantitate mai este rascumparata, ceea ce inseamna ca ar putea fi vorba de un excedent de cel putin zece tone de metal pretios anual, afirma surse din piata.
"Intr-adevar, inainte de criza, majoritatea creditelor erau returnate. Acum, insa, cei mai multi nu mai aduc banii inapoi, iar aurul ramane la institutiile de amanet, care trebuie sa-l valorifice", confirma Marian Dumitru, managerul caselor de amanet Poket Money din Capitala. In mod normal, bijuteriile valoroase ar trebui sa fie pastrate Si vandute separat, in timp ce cele banale sau deteriorate sunt plasate bijutierilor, care le topesc Si le transforma in materie prima.
citeste mai mult: capital.ro
http://www.banknews.ro/stire/43071_aurul_romanilor_fuge_de_criza_peste_hotare.html