Consiliul Investitorilor Straini (FIC) considera ca legea investitiilor aflata in lucru la Guvern va avea un impact pozitiv si va incuraja investitiile doar daca va fi insotita de un mecanism de implementare "nebirocratic, consecvent si transparent". Desi reprezentantii FIC au caracterizat ca binevenita Guvernului de a propune un nou proiect de lege a investitiilor, acestia au subliniat ca "implementarea legii va ridica o serie de probleme referitoare la capacitatea de administrare."
In prezent, in acordarea facilitatilor sub forma de ajutor de stat sunt implicate o serie de ministere, de aceea institutia responsabila pentru implementarea legii trebuie sa fie una capabila sa acorde si sa supervizeze utilizarea facilitatilor acordate, se arata in comunicatul FIC.
Legea este demult asteptata de mediul de afaceri, care a participat la elaborarea acesteia prin intermediul unor organizatii cum ar fi Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Camera de Comert Americana (AmCham) din Romania, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, dar a fost intarziata din cauza schemelor de ajutor de stat pe care le contine si care au necesitat acordul de principiu al institutiilor Uniunii Europene.
"Procesul consultativ a fost eficient desi a fost organizat intr-o perioada foarte scurta de timp, iar FIC a apreciat ca ni s-a oferit posibilitatea de a ne exprima parerile cu privire la acest proiect de lege," se arata in comunicatul organizatiei.
Desi proiectul de lege, care urmeaza sa fie publicat pentru consultatii publice pe pagina de internet a guvernului saptamana viitoare, include o parte din recomandarile FIC, cum ar fi asigurarea continuitatii investitiilor demarate conform legislatiei in vigoare (n.r.:legea nr.332/2001), un numar de recomandari au ramas a fi incorporate in cadrul normelor de aplicare a legii.
Aceste norme de aplicare trebuie sa fie elaborate in paralel, astfel incat ele sa fie operationale la foarte scurt timp de la data intrarii in vigoare a legii, mai arata pozitia FIC.
Noua lege vine in locul Legii nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.
"Legea trebuie sa fie in vigoare de la 1 ianuarie 2007, pentru ca Legea 332/2001 isi inceteaza aplicabilitatea de la 31 decembrie 2006," a declarat marti ministrul de stat pentru relatia cu mediul de afaceri Bogdan Pascu.
Legea nu va mai face diferenta intre investitiile straine si investitiile romane, acestea urmand sa fie gestionate de o agentie a investitiilor, care se va forma in urma reorganizarii agentiilor guvernamentale existente.
O varianta discutata in saptamanile recente este comasarea ARIS cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Aceasta este contestata de Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR), care sustine ca scopurile celor doua institutii nu au nimic in comun.
NewsIn