Guvernul Romaniei, oricare ar fi el, va trebui sa reduca in continuare cheltuielile cu salariile pentru a respecta pretentiile FMI. Solutiile posibile sunt concedierile sau taierile suplimentare de venituri.
Romania a ramas cu aproape zero optiuni de politica economica in fata unor delegati FMI din ce in ce mai nervosi si mai inflexibili. Principala tinta din negocieri - deficitul bugetar - va fi probabil atinsa, insa Guvernul trebuie sa reduca in continuare cheltuielile cu personalul, iar de reduceri de taxe nici nu poate fi vorba. Singura concesie acceptata de Fond a fost majorarea salariului minim brut pe economie de la 600 la 650 de lei. De pe urma acestei masuri, statul spera sa incaseze impozite care sa depaseasca cheltuielile suplimentare cu propriii angajati.
Dupa ce in 2009 cheltuielile cu personalul au ajuns la cel putin 9,2% din PIB, reducerea cu 25% a salariilor ar trebui sa duca nivelul aproape de tinta de 7% din PIB. Totusi, prevederea ca salariile sa nu scada sub 600 de lei a facut ca in educatie si sanatate reducerea sa fie de doar 20%. In administratie, salariile au scazut in medie cu numai 15%. Pe de alta parte, guvernul nu a mai facut concedierile masive anuntate, astfel ca in continuare este nevoie de taieri de cheltuieli, fie prin reducere de personal, fie prin taieri suplimentare din salarii.
Integral in Romania Libera