IMM-urile sustin necesitatea modificarii Codului Muncii, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Angajatorii considera ca prevederile Codului Muncii si reglementarile privind piata muncii instituie numeroase bariere birocratice si ca sunt favorizate si mult prea protective pentru salariati, fiind dezechilibrate.
Totodata, angajatorii sustin ca proceduruile greoaie de angajare si concediere sunt decurajante pentru intreprinzatori, gradul exagerat de protectie afectand competitivitatea. Astfel, statul nu promoveaza interesul pentru formare profesionala si perfctionare continua, pentru mobilitate teritoriala si profesionala.
Cele mai importante si imediate trei propuneri de imbunatatire a cadrului legal pentru piata muncii, propuneri al CNIPMMR, sunt: simplificarea obligatiilor declarative ale angajatorilor, de la noua obligatii declarative pentru un salariat si doua ordine de plata/luna la o declaratie si un ordin de plata lunar, reforma sistemului de asigurari sociale si plata de contributii, astfel incat sa se asigure competitivitatea angajatorilor (plafonarea la un nivel rezonabil si suportabil a contributiilor sociale datorate de angajator si salariat) si securitatea reala a salariatilor (cresterea calitatii serviciilor sociale).
De asemenea, CNIPMMR a solicitat reglementarea incheierii de conventii civile cu persoanele fizice pentru activitatile a caror durata este sub doua ore pe zi, ocazionale sau cu durata redusa (o zi/saptamana/luna etc.), cu plata doar a impozitului pe venit si a asigurarilor individuale de sanatate, pentru asigurarea unei importante flexibilizari si debirocratizari pentru aceste activitati si cu eliminarea muncii la negru/gri.
Angajatorii mai vor noi forme de angajare / flexibilizare, contracte nestandardizate ( contracte cu termen de lucru variabil, contracte la cerere, munca de la distanta, etc, timp de munca flexibil (ore de munca neregulate, program de lucru flexibil, ore condensate/anuale), participarea financiara a salariatilor la profit sau la capital, dar si aplicarea modelului ESOP (un model de participare colectiva la capital, finantata prin cota de participare la profit, suplimentara fata de salariu), forme combinate, participare facultativa si pentru angajator si pentru salariat si cu stimulente fiscale.
Angajatorii sustin si imbunatatirea reglementarii contractelor individuale de munca pe perioada determinata prin completarea cazurilor limitative, extinderea duratei maxime de la 24 de luni la 36 de luni, introducerea contractelor individuale de munca cu timp partial, reglementarea incheierii lor pentru activitati mai mari de doua ore pe zi si reglementarea conventiilor civile pentru activitati doua ore pe zi.
sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/41832_angajatorii_cer_modificarea_codului_muncii.html