Guvernul a incercat fara succes sa impiedice prin lege debarasarea de datorii prin transferul firmelor catre persoane fictive, decedate sau extracomunitare. Vanzarea firmelor cu datorii, practicata la scara larga in ultimii 20 de ani, con-tinua nestingherita, cu toate masurile recente ale Gu-vernului. Pana la aparitia OUG 54 in urma cu doua luni, metoda la care recurgeau falitii cu datorii la stat si creditori era urmatoarea: cesionau partile sociale unor persoane exterioare firmei care de cele mai multe ori nu mai erau de gasit de creditori, fiind cetateni romani fara domiciu si bunuri executabile sau cetateni straini din spatiul extracomunitar, greu de gasit la momentul la care creditorii doreau sa isi recupereze banii.
Conform noilor prevederi din iunie, care modifica Legea 31/1990 a societatilor comerciale, Registrul Comertului (RC) este obligat ca vanzarea unei societati catre terti sa fie comunicata "de indata" si pe cale electronica fiscului. Timp de 30 de zile, Fiscul sau alti creditori au posibilitatea legala de a initia o actiune in instanta pentru a face opozitie la aceasta vanzare si a-si recupera debitele.
Cum suna un anunt
Masura este inutila, iar anunturile salvatoare care promit metode de salvare a falitilor "conforme cu OUG 54" abunda pe internet. "Te afli in situatia de a administra o firma si nu mai faci fata crizei financiare? Ai acumulat in timp datorii la buget, banci, furnizori? Creditorii te preseaza si nu ai cum sa iti achiti obligatiile de plata la timp? Noi avem solutia, esti la un telefon distanta de rezolvarea problemelor, cesiunea partilor sociale, schimbarea actionarilor, a administratorului, schimbarea sediului social existent, adica exact ceea ce Guvernul a vrut sa impiedice "Procedura este rapida, se efectueaza prin registrul comertului, iar la finalul formalitatilor legale tu nu vei mai avea nici o legatura cu vechea ta firma", continua anuntul.
Integral in Romania Libera