Angajatorilor le este interzis, ca la angajare, sa solicite candidatelor sa faca un test de sarcina si sa impuna angajatelor sa nu ramana insarcinate pe durata de valabilitate a contractului individual de munca, prevede o ordonanta adoptata de guvern. Prevederile ordonantei adopatate de guvern vin sa intareascca legislatia in domeniu, in ceea ce priveste egalitatea de sanse intre femei si barbati si discriminarea la locul de munca. Reglementari privind interzicerea discriminarii se regasesc in legea 202/2002 privind egalitatea de sanse, dar si in Codul Muncii.
In Romania, institutia care promoveaza principiul egalitatii este Agentia pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), aflata in subordinea Ministerului Muncii. Potrivit noii ordonante, ANES mai are si misiunea de a coordona si aplica programele Uniunii Europene privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. De asemenea, ANES va elabora si va propune proiectul de buget propriu pe care il va propune spre aprobare Ministerului Muncii.
ANES este condusa de un presedinte, cu un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit o singura data. In cazul neindeplinirii atributiilor, primul-ministru poate cere revocarea din functie a presedintelui.
In teritoriu, vor functiona Comisii Judetene in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, care vor fi conduse de catre reprezentantii ANES.
ANES s-a infiintat in 2005, in baza legii 202/2002, referitoare la egalitatea de sanse intre femei si barbati. Principalele atributii ale agentiei sunt sa elaboreze si sa aplice politicile guvernului in domeniul egalitatii, sa propuna acte normative cu referire la acest domeniu si sa controleze aplicarea si respectarea reglementarilor.
Sursa: NewsIn