Prin conturile Bisericii Ortodoxe Romane circula anual zeci de milioane de lei, insa mai nimic nu ajunge si la bugetul de stat. O buna parte din acesti bani reprezinta donatii ale credinciosilor, dar si venituri realizate de parohii din ''afacerile'' in care sunt implicate: fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni. Cum biserica este scutita insa de impozit, toti banii raman in conturile mitropoliilor.
Criza economica a saracit buzunarele tuturor romanilor. Salariile s-au redus cu 25%, TVA-ul a fost majorat cu 5% si in plus numarul impozitelor a crescut. In timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activitati, Biserica Ortodoxa Romana detine o pozitie privilegiata, fiind scutita de impozite. Si asta nu pentru ca nu ar avea activitati ce merita impozitate. ''Slava Domnului'', prin conturile Mitropoliilor trec anual zeci de milioane de lei. Banii provin de la enoriasii platitori de taxe si impozite, dar si din activitatile economice gestionate de fetele bisericesti din intrega tara. In ''gradina Domnului'' se desfasoara o varietate de activitati economice, de la fabrici de lumanari la cabinete medicale, fabrici de cherestea sau hoteluri.
Biserica Ortodoxa Romana nu neaga veniturile realizate insa mentioneaza ca acestea sunt reinvestite in acte caritabile sau in modernizarea si dezvoltarea institutiei.
"Biserica Ortodoxa Romana nu raporteaza profit. [...] Noi nu investim bani in sensul strict al cuvantului. Din incasarile de la credinciosi s-au acoperit cheltuielile si s-au asigurat opere sociale. Deci Biserica nu raporteaza profit", a explicat pentru REALITATEA.NET, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica.
BOR a terminat anul 2008 cu un excedent de aproape 6 milioane de lei
Biserica Ortodoxa Romana a obtinut, in 2008 mult mai multi bani decat se astepta.
Potrivit Ministerului Finantelor, Patriarhia Romana si-a propus ca in 2008 sa obtina venituri din activitati fara scop patrimonial in valoare de 25.968.000 de lei. In realitate insa, suma stransa a fost aproape dubla : 47.797.383 de lei.
De asemenea, Patriarhia si-a propus ca pe parcursul anului 2008 sa aiba cheltuieli privind activitatile fara scop patrimonial de 31.740.475. Suma primita a fost insa mai mare asa ca si-a permis sa creasca si cheltuielile. Astfel, potrivit Ministerului de Finante, Patriarhia Romana a cheltuit in 2008 pentru activitatile fara scop patrimonial 45.483.754 de lei.
Un calcul simplu ne arata ca Patriarhia Romana a reusit sa obtina, la sfarsitul lui 2008, un excedent de 2.313.629 de lei numai din activitatile fara scop patrimonial.
Acelasi bilant al Patriarhei Romane mai arata ca institutuia a obtinut in 2008 si un profit de 3.526.245 lei din activitatile economice, ceea ce inseamna ca a terminat anul cu un excedent total de 5.839.874 de lei. Asta in conditiile in care reprezentantii Bisericii se asteptau la o pierdere de 3.462.275 de lei.
Potrivit purtatorului de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, institutia este obligata sa "reinvesteasca" toti banii primiti pentru a putea fi scutiti de la plata impozitelor si a taxelor.
BOR este scutita de la plata mai multor taxe si impozite
"Datorita statutului juridic al cultelor ca unitati de drept privat, dar de utilitate publica, acestea dezvolta multe activitati sociale, astfel incat scutirea de impozite este o necesitate", spun reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane. Ei au atras atentia ca "aceasta scutire este clar conditionata de folosirea fondurilor obtinute din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carti religioase, vin cultic si alte obiecte bisericesti) in scopuri bine definite, si anume intretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.
Aceeasi lege a libertatii religioase mai prevede ca intretinerea si desfasurarea activitatilor cultelor religioase sa fie acoperite in primul rand din veniturile proprii. De asemenea, in legea 489/2006 este prevazut ca aceste culte religioase sa isi poata stabili contributii din partea credinciosilor lor pentru sustinerea activitatilor pe care le desfasoara. Chiar si statul promoveaza sprijinul acordat de cetateni cultelor prin deducerile din impozitul pe venit. Potrivit articolului 11 din cadrul aceleiasi legi, sprijinul statului consta si in acordarea de facilitati fiscale.
Integral in Realitatea.net
http://www.banknews.ro/stire/41101_biserica_ortodoxa,_o_afacere_scapata_de_sub_controlul_statului.html