Multi economisti sunt de parere ca redresarea economica este slaba, iar economia se comporta mai mult ca un pacient dificil care nu raspunde la tratamentul conventional. Guvernul american a facut transfuzii de trilioane de dolari in economie, a resuscitat sectorul bancar, a subventionat milioane de locuinte si a ajutat alte sectoare, precum cel auto. Totusi, rata somajului este in continuare ridicata, consumatorii sunt in depresie, valoarea actiunilor a scazut, iar analistii prognozeaza o noua recesiune. Acest scenariu este posibil din urmatoarele motive:
1. Boom-ul din pietele financiare a fost unul artificial
Dupa prabusirea pietelor de capital in 2008 si la inceputul lui 2009, actiunile au inceput sa creasca uimitor, iar dupa 13 luni de atunci, avansul a fost de 83%. Aceasta crestere ar trebui sa se traduca intr-o economie sanatoasa.
Dar, se pare ca altul a fost motivul acestui rally. In martie 2009, Rezerva Federala (Fed) a inceput programul de cumparare a activelor ipotecare pentru a stabiliza piata imobiliara, injectand aproximativ 1,2 trilioane de dolari in pietele de capital. Investitorii care au vandut catre Fed activele au avut dintr-o data bani pentru alte investitii.
O parte dintre aceste fonduri primite de la Rezerva Federala s-au indreptat catre pietele financiare. Fed a incetat sa cumpere aceste active, in luna aprilie a acestui an, aceeasi luna in care rally-ul pietelor de capital s-a incheiat. Prin urmare, intamplator sau nu, avansul din pietele de capital s-a sincronizat perfect cu programul Bancii Centrale a Statelor Unite. Daca programul Fed a fost cel care a sustinut cresterea burselor, aceasta inseamna ca economia nu si-a revenit
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/41002_cele_5_semne_care_prevestesc_o_noua_recesiune.html