Scaderea preturilor masinilor sau a iPod-urilor reprezinta un semn bun pentru consumatori si pentru economie, determinand o imbunatatire a standardelor de trai. Dar, atunci cand preturile tuturor bunurilor si serviciilor sunt in declin, este un semn de alarma privind dezvoltarea. Indicele preturilor de consum, care arata valoarea inflatiei, scade in momentul in care exista un declin accentuat al preturilor unor bunuri precum energia sau mancarea.
In America nu a existat o deflatie sustenabila de la inceputul anului 1930, dar in acest moment exista o mare posibilitate ca scenariul de atunci sa se repete. Inflatia din ultimele 12 luni s-a redus cu 1,1%, fiind sub nivelul pe care multi economisti il considera optim, iar inflatia din unele luni a fost negativa, in aceeasi masura in care a fost pozitiva, scrie US News.
De asemenea, in zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut in iunie 2010 la 1,4%, comparativ cu 1,6%, in mai, fiind sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana.
Prin urmare, sansele ca scaderea inflatiei sa determine aparitia fenomenului de deflatie sunt in crestere, iar unii economisti se tem ca acest lucru deja a inceput.
Banca Centrala a Statelor Unite vrea sa mentina inflatia intre 1% si 3%, dar estimarile pentru urmatorii ani arata ca nivelul va fi mai scazut.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/40852_4_motive_pentru_care_trebuie_sa_ne_temem_de_deflatie.html