Exportam de cinci ori mai multe banane decat castraveti. Desi nu e o tara tropicala, exporturile Romaniei de banane, citrice, mango, ananans, avocado si nuci de cocos pe primul trimestru din 2010 au depasit cu trei tone pe cele de tomate, morcovi, castraveti, mere, pere si gutui. "Cosul zilnic de tropicale" al romanului pe primele patru luni din 2010 reflecta o crestere sanatoasa a consumului, de 20%: 31.77 grame pe zi (in crestere de la 23 de grame in 2009), 12.5 grame de banana pe zi (in crestere de la 9.91 grame), 0.63 grame -cumulat- de curmale, smochine, ananas, avocado, guava, mango (consum oarecum stationar), 0.16 grame de nuci de cocos si caju (in scadere de la 0.18 grame).
Am ajuns sa exportam citrice si in Spania
In ianuarie-aprilie, exportul Romaniei de nuci de cocos, nuci de Brazilia si caju a crescut cu 27% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Majoritatea nucilor de cocos au avut ca tara de destinatie Republica Moldova, dar cate un kilogram din nucile de cocos exportate de romani au ajuns si in Belgia, respectiv Cipru. Din pacate, am ramas un pic in urma la exportul de curmale, smochine, ananas, avocado, guava, mango, care s-a diminuat de patru ori in 2010. Romania a dat insa lovitura cu exportul de banane, care a crescut in acest an de trei ori. Tara noastra a exportat in Bulgaria 25 de TIR-uri cu banane.
Paradoxal, Romania importa mai multe banane din Ungaria decat din Panama, producator traditional de banane datorita climatului tropical. Citricele sunt o alta categorie de fructe cu care Romania are succes la export catre pietele din Republica Moldova, Bulgaria si Federatia Rusa. Nimeni nu s-ar fi gandit ca tara noastra va ajunge vreodata sa exporte citrice pana si-n patria portocalelor, Spania. Ei bine, a facut-o in 2010, ce-i drept in cantitate de numai 3 kilograme, dar incarcatura simbolica a acestui export "pilot" nu e deloc de neglijat.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/40682_cum_a_ajuns_romania_tara_bananiera_la_propriu.html