Peste 60% din imprumuturile populatiei si firmelor sunt in valuta. Reducerea veniturilor si deprecierea leului au facut ca tot mai multi romani sa nu-si mai poata plati acum ratele. Indatorati peste masura in euro, romanilor le este tot mai greu sa-si ramburseze creditele. Restantele in valuta s-au dublat de la inceputul anului si continua sa creasca.
Romanii s-au imprumutat masiv in euro in 2006-2008, cel mai mult pentru consum, datorita dobanzilor mai mici comparativ cu cele pentru lei si a cursului de schimb stabil.
Acum, din cauza conditiilor economice actuale - scaderea veniturilor si a puterii de cumparare, cresterea dobanzilor si a cursului de schimb, 40% din romani au dificultati la plata ratelor, iar 13% din ei raporteaza intarzieri, arata un studiu realizat pentru Banca Mondiala. Asta in contextul in care peste 60% din romani raman fara bani de la o luna la alta tot timpul sau des, iar 65% din populatia de peste 16 ani are dificultati in a-si acoperi nevoile de zi cu zi.
Daca in urma cu doi ani un roman trebuia sa plateasca 1.080 de lei pentru o rata de 300 de euro, acum el achita cu 210 lei mai mult. Iar diferenta este data numai de variatia cursului de schimb, avand in vedere ca leul a pierdut aproape 20% in raport cu euro in intervalul mentionat. Daca adaugam si cresterea dobanzilor chiar cu cate cinci puncte procentuale pentru anumite tipuri de credite, ratele au cunoscut o crestere chiar mai mare de 25%.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/40328_romanii,_tot_mai_sufocati_de_creditele_in_euro.html