BankNews.ro - The Business Republic

Modificarile fiscale care extind baza de impozitare intra in vigoare de la 1 iulie
Economie | Data Publicarii: 24-06-2010

Tichetele de masa, de vacanta, cadou si cele de cresa vor fi impozitate de la 1 iulie, prin includerea contravalorii acestora in veniturile salariale, conform ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare, adoptata miercuri de guvern.

Impactul financiar al acestei masuri pentru ultimele sase luni din 2010 va fi un plus de venituri bugetare de 345 milioane lei pentru tichetele de masa, 45 milioane de lei pentru tichetele cadou, 1,7 milioane de lei pentru tichetele de vacanta si 1.000 de lei pentru tichetele de cresa.

De asemenea, vor fi impozitate platile compensatorii acordate conform legii, impactul bugetar pentru ultima jumatate a anului in curs fiind un plus de venituri de 1,1 milioane lei.

Conform modificarilor aduse Codului Fiscal, cotele de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala vor fi reduse de la 40 la 20 la suta, iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50 la 25 la suta, plusul de venituri estimat fiind de 10,5 milioane lei.

Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta vor trebui sa plateasca o taxa de solidaritate, care se va situa intre 50 si 200 la suta din impozitul pe proprietate. Masura va aduce un surplus de venituri bugetare de 31 milioane de lei, pentru a doua jumatate a anului 2010, conform estimarilor MFP.

Taxa de solidaritate va fi de 50 la suta din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, de 100 la suta din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si de 200 la suta din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele, in afara celei de la adresa de domiciliu.

Tot de la 1 iulie, cota de impozitare pentru castigurile din jocurile de noroc va fi unificata la 25 la suta de la 1 iulie, iar statul spera sa obtina prin aceasta masura un plus de venituri bugetare de 3,5 milioane lei (circa un milion de dolari) in a doua jumatate a anului in curs.

In prezent, veniturile din jocuri de noroc sub 10.000 de lei se impoziteaza cu o cota de 20 la suta, iar partea care depaseste acest plafon se impoziteaza cu 25 la suta. Plafonul de venit neimpozabil de 600 lei se acorda pentru castigurile din jocuri de noroc.

Incepand cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16 la suta. In acelasi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16 la suta doar pe dobanda calculata de la aceasta data pana la scadenta.

De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au in vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, la 16 la suta, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii sapte ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

Noile prevederi mai au in vedere si modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, de la 1 la 16 la suta pentru persoane fizice rezidente.

In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se va plati numai cota angajatului pentru contributii sociale de sanatate, contributii de asigurari sociale si contributii la fondul de somaj. Baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

Impactul bugetar total in domeniul impozitelor directe este estimat la circa 600 milioane lei pana la sfarsitul anului 2010 si la 1,327 miliarde lei, in anul 2011.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/40101_modificarile_fiscale_care_extind_baza_de_impozitare_intra_in_vigoare_de_la_1_iulie.html