Cu circa 72 de miliarde de dolari, traficul cu cocaina este comertul ilegal care produce cea mai mare suma de bani in lume, in timp ce delictul cel mai 'umil' ar fi pirateria, cu numai 100 de milioane de dolari anual.
Cifrele au fost publicate in raportul 'Globalizarea Delictului: o evaluare a amenintarii reprezentate de crima organizata transfrontaliera', realizat de Biroul Natiunilor Unite impotriva drogurilor si a crimei organizate si publicat joi.
Conform estimarilor ONU, la 38 de miliarde de dolari se situeaza valoarea anuala a cocainei care ajunge in America de Nord din regiunea andina, in timp ce acelasi drog care intra in Europa genereaza 34 de miliarde de dolari.
Pe langa implicatiile economice pe care le presupun aceste afaceri ilegale pentru economiile tarilor, este vorba si de efectele negative aparute in randul populatiei dependente, de bandele de delincventi care au legatura de traficul de droguri, de gherila armata din regiunea andina, de lipsa stabilitatii si de coruptie, probleme de sanatate - inclusiv raspandirea SIDA.
Dupa droguri, urmatorul comert ilegal este traficul de persoane, care genereaza venituri anuale de 6,6 miliarde de dolari pentru cei care introduc imigranti din America Latina spre America de Nord.
In cazul Europei, se calculeaza ca numai traficul de persoane in scopul exploatarii sexuale, cu circa 70.000 de victime anual, genereaza 3 miliarde de dolari.
Integral in Agerpres
http://www.banknews.ro/stire/39962_miliarde_de_dolari,_obtinute_anual_din_crima_organizata.html