Mai intai a venit criza financiara, apoi sistemul financiar global s-a dezintegrat. In prezent, tarile de pe intreg globul stau sub amenintarea deficitelor bugetare in crestere. Nouriel Roubini, economistul care a anticipat criza, a declarat intr-un interviu pentru Der Spiegel ca in viitor ne asteapta crize economice si mai grave, pana ce liderii lumii vor cadea de acord asupra unor reforme eficiente. Una dintre ele este dezmembrarea bancilor uriase.
"Pietele financiare internationale sunt extrem de ingrijorate de Grecia, insa situatia aceste tari reprezinta doar varful icebergului. Marea Britanie, Irlanda, ba chiar Statele Unite si Japonia vor avea in viitor probleme din cauza deficitelor lor bugetare ridicate. Poate ca nu anul acesta, insa pana la urma se va intampla. In Statele Unite, state precum California, Nevada, Arizona, New York si Florida intamplina probleme fiscare uriaste. Deficitele bugetare uriase si datoriile guvernelor ma ingrijoreaza cel mai tare", a declarat Nouriel Roubini.
In cadrul interviului pentru publicatia germana, economistul care preda la Universitatea New York a mai precizat si ca "crizele sunt incrustate in codul genetic al capitalismului".
Bancile-gigant trebuie divizate
"Multe elemente vitale acestui sistem economic, precum inovatia si asumarea de riscuri, declanseaza frecvent colapsuri. Astfel ca viitorul ar putea fi mult mai rau decat criza prin care am trecut", a avertizat Roubini.
Pentru a evita un astfel de scenariu, liderii lumii trebuie sa adopte reforme economice cu adevarat eficiente, una dintre ele fiind dezmembrarea bancilor-mamut. El a subliniat ca salvarea bancilor cu banii statului, fapt petrecut in Statele Unite, prezinta riscul de a crea "banci zombie", tinute artificial in viata.
Solutia este impartirea bancilor gigantice in segmente mai mici, pentru ca un eventual faliment sa poata fi suportat de economia unei tari, fara sa fie nevoie de interventia statului.
Integral in Realitatea.net
http://www.banknews.ro/stire/39840_roubini,_profetul_crizei_ne_asteapta_crize_economice_si_mai_grave.html