Firmele private continua valul disponibilizarilor inceput anul trecut, cele mai multe anunturi de concedieri venind din industria chimica, productie de vagoane, textile si servicii de paza, dar si din tutun sau energie.
Cel mai mare numar de concedieri pentru aceasta vara a fost anuntat de indienii de la GHCL Upsom Ocna Mures (760 angajati) si de americanii de la Bechtel (700 angajati). Informatia cea mai recenta cu privire la disponibilizari a venit din partea producatorului de tigarete JTI Romania, care va renunta la 20% dintre angajati in acest an. Majoritatea firmelor evita totusi concedierile colective, din cauza legislatiei rigide, si opereaza in secret concedieri individuale, care nu pot fi contabilizate decat in statisticile de la sfarsitul anului.
1. GHCL Upsom Ocna Mures - 760 angajati. Combinatul de produse clorosodice GHCL Upsom din Ocna Mures, detinut de concernul indian GHCL, unul dintre liderii mondiali in industria chimica a anuntat concedierea colectiva a 760 din cei 850 de angajati. Acestia se aflau deja in somaj tehnic de la inceputul anului, dar acum au trecut direct in statutul de someri, odata cu decizia ciompanie de stopare a activitatii.
2. Bechtel - 700 angajati. La inceputul acestei luni, compania americana Bechtel a facut primele concedieri in randul muncitorilor de la Autostrada Transilvania. Numarul persoanelor trimise in somaj a fost de 700 de angajati si alti 1.200 ar putea sa intre in procedura de disponibilizare in saptamanile urmatoare. Constructorul american a decis sa reduca la minim numarul angajatilor, in conditiile in care statul roman nu si-a achitat datoriile pentru lucrarile executate anul trecut. In prezent, Bechtel are 1.900 de angajati.
3. Cobra Security - 690 angajati. Compania de securitate si paza Cobra Security va disponibiliza 696 angajati din toata tara in perioada iunie-septembrie 2010, potrivit directorului coordonator al AJOFM Suceava, Aurelia Focsa. Compania face parte din grupul de firme UTI, detinut de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu. Acesta a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa vanda firma specializata in servicii de securitate si paza, alaturi de o alta companie din grup, UTI Retail Solutions. Numarul angajatilor Cobra de Security la mijlocul anului trecut era de aproximativ 3.000.
4. Romtelecom - 600 angajati. Cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala va continua procesul de restructurare pe parcursul acestui an, dupa ce aproximativ 580 de angajati au parasit deja compania in primele 5 luni. In cursul procesului de reorganizare, circa 2.200 de salariati Romtelecom din totalul de 9.000 au fost evaluati profesional. Toti angajatii care au parasit pana acum compania cu acordul partilor au beneficiat de compensatii duble fata de contractul colectiv de munca.
5. Romvag Caracal - 578 angajati. Producatorul de vagoane de marfa Romvag Caracal a intrat din luna mai intr-un proces de disponibilizare a 578 angajati din cei 2.368 pe care ii are. Decizia a fost luata pe fondul scaderii abrupte a cererii de vagoane si a pietei de transport feroviar. Actionarul majoritar al Romvag este International Railway Systems (IRS), firma detinuta de omul de afaceri Cristian Burci.
6. Meva Turnu Severin - 388 angajati. Un alt producator de vagoane, Meva Drobeta Turnu Severin, a fost afectat de comprimarea pietei si a inceput procesul de disponibilizare a 388 de angajati incepand cu 15 mai 2010. In prezent, compania are 900 de angajati.
Integral in Realitatea.net
http://www.banknews.ro/stire/39833_top_10_companii_private_care_fac_concedieri_in_aceasta_vara.html