Comisioanele de analiza a dosarelor de credit sau asigurarile pe care trebuie sa le cumpere cei care se imprumuta nu sunt reflectate de dobanzile anuale efective (DAE) ale bancilor. In consecinta, costurile efective nu sunt comparabile, chiar daca aceasta este menirea DAE, potrivit revistei "Capital".
Legea care impune bancilor sa calculeze DAE pentru creditele de consum prevede ca acest indicator trebuie sa reflecte costul total al creditului, dar face precizari referitoare la tipurile de comisioane sau la politele de asigurare.
Oferirea de asigurari gratuite de catre banci, sau, dimpotriva, conditionarea creditului de achizitia unei asigurari facultative complica si mai mult compararea costurilor efective ale imprumuturilor. Daca asigurarea este oferita gratuit, pretul politei este inclus in DAE. Insa, daca banca nu acorda o polita gratuita, ci impune cumpararea uneia, DAE nu reflecta si costul acesteia. In cazul celor doua imprumuturi, chiar daca DAE este identica, de fapt al doilea credit este mai scump decat primul.
Tot din cauza faptului ca dobanzile anuale efective nu reflecta si costul asigurarilor care trebuie achizitionate nu este comparabil costul total al unui credit auto si cel al unui imprumut de nevoi personale. Contractantii de credite auto sunt obligati de banci sa achi zitioneze polite CASCO pana la rambursarea creditului. Daca achizitia masinii ar fi finantata prin contractarea unui credit de nevoi personale, cumpararea asigurarii CASCO ar fi facultativa.
Integral in Evenimentul Zilei