Clientul nemultumit poate pune magazinului in brate obiectul cumparat cu tot cu scadentarul de la banca.
Institutiile de credit vor putea acorda in magazine doar asa-numitele imprumuturi legate, destinate exclusiv finantarii unor bunuri sau servicii si prin care vor raspunde, alaturi de vanzator, pentru orice pretentii ale clientului, aflate in conformitate cu contractul incheiat si cu legislatia.
"Se interzice incheierea, in spatiile de comercializare a bunurilor si/sau serviciilor, de contracte de credit pentru achizitionarea acestora, inclusiv a contractelor incheiate prin intermediul comerciantilor de bunuri si/sau servicii. Se excepteaza (...) contractele de credit legate", se arata in ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit ordonantei de urgenta, creditul legat este destinat exclusiv finantarii furnizarii anumitor bunuri sau prestarii unui anumit serviciu si este caracterizat de faptul ca cele doua contracte pe care le implica, cel de credit si cel de achizitie de bunuri sau servicii, formeaza, din punct de vedere obiectiv, o unitate comerciala. Astfel, persoanele care isi exercita dreptul de returnare a bunului cumparat sau de renuntare la serviciile contractate nu vor mai avea obligatii generate de contractul de credit legat.
Totodata, in cazul in care bunurile sau serviciile care fac obiectul unui contract de credit legat nu sunt furnizate sau sunt furnizate numai partial sau nu sunt conforme cu contractul, consumatorul are dreptul de a se indrepta impotriva creditorului in cazul in care nu a reusit sa obtina, de la furnizor, satisfacerea pretentiilor la care are dreptul in conformitate cu legislatia sau cu contractul de furnizare a bunurilor sau a serviciilor. "Creditorul raspunde solidar cu vanzatorul pentru orice pretentii pe care consumatorul le poate avea impotriva vanzatorului", se mentioneaza in ordonanta de urgenta.
Mihai Meiu, director la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a declarat ca institutiile de credit nu vor mai putea vinde alte imprumuturi decat cele legate, cum ar fi cele de consum, in magazinele de unde se vor achizitiona produsele sau serviciile. "Daca o banca are o sucursala sau agentie intr-un mall, atunci ea poate functiona ca orice alta unitate bancara.
Dar daca o institutie de credit are un ghiseu intr-un magazin, atunci nu va putea vinde decat credite legate, prin care isi asuma responsabilitatea", a explicat Meiu, citat de Mediafax. El a mentionat ca au existat plangeri din partea persoanelor care nu si-au dat seama ca banca le-a vandut un credit de nevoi personale prin care nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la bunurile sau serviciile finantate.
Integral in Romania Libera