Europa de est a devenit o zona de risc sporit, cresterea economica nu a revenit in aceste tari din regiune unde instabilitatea politica inca mai plateste pretul fostelor economii comuniste, scrie in editia de duminica cotidianul spaniol El Pais.
Temerile legate de faptul ca Ungaria ar putea fi afectata de o criza a datoriilor, precum Grecia, au parut exagerate, insa au dat de gandit investitorilor, care pot crede acum ca estul Europei nu este un loc atat de sigur pe cat credeau. De cand Fondul Monetar International a sarit in ajutorul Ungariei, Romaniei si Letoniei, tarile din regiune au capatat imaginea celor mai austere si mai pornite impotriva deficitului si datoriilor publice.
Situatia este cu adevarat delicata in tari precum Romania, Bulgaria, ori cele baltice, dupa estimarile companiei de consultanta Capital Economics, care sustine ca aceste state vor inregistra scaderi ori crestere 0 a PIB-ului in 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza instabilitatii finantelor. Numai Polonia, care a fost ocolita de criza in 2009, si Cehia prezinta estimari de crestere de 3%, respectiv 1,4% din PIB.
In Romania, premierul Emil Boc are marti o greva generala si o motiune de cenzura impotriva planurilor lui de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, si a pensiilor si indemnizatiilor pentru someri cu 15%. Romania trebuie sa aplice aceste masuri dure daca vrea sa primeasca ultima parte a creditului de 20 de miliarde de euro, oferit de UE si FMI.
Nici vecina Bulgaria nu sta mai bine. Eurostat tocmai a anuntat ca va trimite o misiune in a doua parte a anului, pentru a cerceta daca tara a falsificat datele referitoare la deficit in 2009. 'Criza a distrus tot ce a facut sa creasca Bulgaria - creditele ieftine si boom-ul imobiliar - astfel ca acum, problema este care va fi motorul cresterii. Bulgaria a supravietuit crizei, insa intrebarea este daca va putea supravietui pentru relansarea economiei' sustine analistul Ivan Krastev, presedintele Centrului pentru Strategii Liberale. Bulgaria estimeaza o crestere de 1% anul acesta, potrivit estimarilor oficiale - insa 'este foarte putin pentru o tara atat de saraca', sustine expertul.
Greu le este si guvernelor din Lituania si Letonia sa puna in aplicare masuri de austeritate, dupa ce si-au pierdut majoritatile parlamentare tocmai din acest motiv, mai noteaza El Pais. Mai mult, FMI cere Lituaniei, a carei economie a scazut cu 15% in 2009, reduceri echivalente cu 5,5% din PIB, daca vrea sa ajunga la un deficit de 3% in 2012 - dupa ce vreme de un an si jumatate a incercat sa reduca de unde poate, spre nemultumirea si oboseala populatiei. In Letonia, guvernul incearca sa creasca impozitele si sa faca reduceri ale cheltuielilor sociale si salariilor bugetarilor.
In tot acest timp, cresc temerile in regiune potrivit carora tarile euro vor uita de restul. 'Tarile care nu sunt in zona euro pot sfarsi prin a fi victimele confruntarii celor doua UE - una care are moneda unica, si alta, care aduna restul statelor', avertizeaza Ivan Krastev, asa cum a sustinut recent si guvernul polonez. Cel mai mare motiv de ingrijorare il constituie propunerea Germaniei de a retrage fondurile comunitare tarilor care nu indeplinesc regulile fiscale ale Uniunii - ceea ce ar putea afecta mai mult noile state membre, care depind in mai mare masura de ajutoarele comunitare.
Integral in Agerpres
http://www.banknews.ro/stire/39801_europa_de_est_a_devenit_o_zona_de_risc_sporit_.html