BankNews.ro - The Business Republic

Ce pasi trebuie sa urmam cand ne luam o locuinta
Imobiliare | Data Publicarii: 03-06-2010

Pentru a incepe cu dreptul, fii atent ce agent alegi, pentru ca el te ajuta pe tot parcursul tranzactiei.

Numeroase persoane care se decid sa achizitioneze o locuinta amana demararea acestui proces din cauza procedurilor greoaie si anevoioase care stau in spatele unei tranzactii. Dar un agent imobiliar bun va poate ajuta in acest proces. Pe de-o parte agentii imobiliari va pot face zile fripte, dar pe de alta parte ei va pot ajuta, asa ca trebuie sa fiti atenti cum va alegeti un agent astfel incat sa nu aruncati banii pe fereastra fara sa vedeti rezultate.

Alegerea agentului, confirmata printr-un contract

In momentul in care va decideti sa va cumparati o locuinta, fie veche sau noua, fiti atent cand va alegeti agentul imobiliar, pentru a fi sigur ca aveti un ajutor in procesul pe care il veti demara. "Cand un cumparator achizitioneaza o locuinta printr-un agent imobiliar, acesta are o prima intalnire cu agentul imobiliar: la sediul agentiei, la locul de munca sau acasa la cumparator, depinde cum se doreste si de ce timp liber dispune clientul", a declarat pentru Curierul National Stefania Trandafir, secretar general Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR). " Agentul imobiliar la aceasta prima intalnire poate afla tot ceea ce trebuie sa stie despre dorinta clientului, punand mai multe intrebari dintr-un formular specific, in acelasi timp transmite clientului in ce conditii isi desfasoara el serviciile catre acesta", a mai adaugat reprezentanta APAIR.

Potrivit Stefaniei Trandafir, daca cei doi au ajuns la concluzia ca au destule date si pot merge intr-o colaborare mai departe, clientul il va angaja pe agentul imobiliar, il va mandata printr-un contract de reprezentare exclusiva la cumparare sa actioneze in piata imobiliara pe un termen definit (intre 3-6 luni, depinde de cerere si daca clientul are nevoie de finantare). In felul acesta agentul va cauta sa duca la indeplinire contractul in cel mai scurt timp, cu pretul cel mai bun si oferta cea mai buna pentru cumparator. In sensul acesta agentul imobiliar va colabora cu ceilalti agenti imobiliari din piata care au oferte la vanzare in zonele specificate de cumparator.

Analizarea ofertelor si selectarea celei mai bune locuinte

Urmatoarea etapa despre care ne-a vorbit secretarul general APAIR este cea in care sunt analizate ofertele. In momentul in care gaseste o oferta corespunzatoare, agentul ii va face o prezentare completa clientului cu fotografii, copii dupa actele proprietatii, copii dupa schita, va furniza date complete despre anul constructiei, in ce stare se afla imobilul, daca este intr-o zona poluata sau cu grad ridicat de zgomot, daca este o zona cu risc la inundatii, care este pretul, care este depozitul de buna credinta pe care il doreste vanzatorul la momentul semnarii antecontractului si cand se elibereaza locuinta. Dupa care se trece la vizionarea proprietatii impreuna cu agentul imobiliar. Din ofertele prezentate in timpul contractului, clientul va alege o oferta, moment in care trebuie sa faca o oferta de pret scrisa catre vanzator. Agentul va inmana oferta scrisa catre vanzator si acesta poate sa accepte sau sa doreasca o negociere.

Semnarea actelor la notar

"Dupa ce se accepta pretul de cumparator si vanzator, se semneaza un precontract de vanzare-cumparare la un notar public unde se stabileste data finala de vanzare-cumparare, cu toate conditiile. In acest moment, cumparatorul va depune un depozit de buna credinta care este considerat drept avans de plata, care se scade din pretul final de vanzare-cumparare", a aratat Stefania Trandafir. Ea a mai spus ca la data cand s-a stabilit contractul de vanzare-cumparare, clientul se prezinta la notariat sau la banca, depinde dupa caz, pentru definitivarea actului final de vanzare-cumparare. Intrarea in posesia cheilor de la locuinta se face in functie de ce s-a stabilit prin contractul de vanzare-cumparare.

"Dupa semnarea actelor la notar, notarul sau banca vor face intabularea, inscrierea ipotecii in cartea funciara a imobilului. In termen de 30 zile se va face inscrierea proprietatii la circa financiara direct de noul proprietar sau prin procura de agentul imobiliar care a fost angajat in gasirea locuintei", a mai explicat reprezentanta APAIR.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/39558_ce_pasi_trebuie_sa_urmam_cand_ne_luam_o_locuinta.html