BankNews.ro - The Business Republic

Preturile locuintelor - dictate de puterea de cumparare
Imobiliare | Data Publicarii: 03-06-2010

Pretul mediu al locuintelor a atins un nou minim in luna mai - 1.196 euro/mp util, desi la nivelul principalelor orase din tara, inclusiv Bucuresti, evolutia preturilor solicitate de proprietari a fost diferita, potrivit imobiliare.ro. Daca in Capitala si in Constanta am asistat surprinzator la cresteri de preturi atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte mari orase analizate. Timisoara este orasul cu cel mai accentuat ritm de scadere a preturilor la apartamente. In Iasi diferentele de pret dintre apartamentele noi si cele vechi raman considerabile. Clujul s-a aliniat in cele din urma trendului de scadere, in timp ce Brasovul devine, incet dar sigur, un oras scump.

"Preturile apartamentelor sunt dictate de piata, iar, in prezent, puterea este la cumparatorul final care se confrunta cu mari probleme in momentul de fata. Puterea sa cumparare este proportionala cu venitul sau mediu net, astfel incat, desi exista cerere, in conditiile actuale aceasta este in mica masura solvabila. Cu alte cuvinte, tranzactiile se vor materializa atunci cand preturile practicate vor fi pe masura puterii de cumparare a consumatorului final", explica Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

Portalul publica lunar un indice imobiliar (pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare) care masoara evolutia preturilor locuintelor din cele mai importante sase orase din tara, inclusiv Bucuresti, pe baza anunturilor listate de proprietari. Astfel, la nivelul intregii piete, in comparatie cu luna precedenta, valoarea indicelui pentru luna mai arata o scadere de 0,4% ajungand la 1.196 euro/mp util, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Integral in Curentul

http://www.banknews.ro/stire/39555_preturile_locuintelor_-_dictate_de_puterea_de_cumparare.html