Daca proiectul de modificare a Codului Fiscal reuseste sa treaca de Parlament in forma actuala, romanii vor plati iar impozit pe castigurile din dobanzile la depozite si conturi curente, iar taxele pe proprietate vor creste chiar si cu 200%, pentru persoanele care detin mai multe locuinte.
Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata de actualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treia si urmatoarele in afara domiciliului. "Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu", se arata in document.
Proiectul prevede, totodata, ca, pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale vor calcula diferentele de impozit datorate pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 31 decembrie 2010 si le vor comunica contribuabililor in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. "Contribuabilii care au achitat impozitul pe cladiri pana la data de 31 martie 2010 si au beneficiat de bonificatia acordata in temeiul Codului Fiscal vor datora diferenta de impozit pe cladiri", se arata in document.
Impozite peste alte impozite
In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala. In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
Gata cu tichetele de masa sau cele de cresa
Tichetele de masa si cadou, dar si cele de cresa, de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi incluse in categoria veniturilor salariale si impozitate. Documentul prevede includerea in veniturile salariale a contravalorii tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta si tichetelor de masa, precum si a platilor conpensatorii, dar si a veniturilor din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator.
In acelasi timp, va fi abrogat articolul din Legea educatiei fizice si sportului referitoare la optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat cu o structura sportiva o conventie civila, de a i se asigura, la cerere, participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, public si/sau privat. In plus, potrivit proiectului, veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.
Din impozitarea tichetelor si a platilor compensatorii, Guvernul estimeaza, pentru acest an, un plus de incasari de aproape 400 mil. lei (din care 345 mil. lei din impozitarea tichetelor de masa), la care se adauga 30 mil. lei din impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activitatii de creare programe pentru calculator.
Integral in Curierul National