BankNews.ro - The Business Republic

Femeile, sefi mai buni decat barbatii
HR/Cariere | Data Publicarii: 31-05-2010

Stereotipul potrivit caruia femeile din lumea afacerilor ar fi prea sensibile pentru a avansa in functii de conducere este infirmat de psihologi si de specialisti in resurse umane. Numarul femeilor-manager creste, iar aceasta tendinta are toate sansele sa se mentina. Doamnele sunt mult mai bine organizate decat sefii barbati.

O femeie care are o functie de conducere de top se poate dovedi mult mai priceputa pentru acest post decat un barbat. Atat in ceea ce priveste aspectul profesional, cat si in ceea ce priveste relatiile interumane. Femeile care sunt sefe, dar care nu ocupa pozitii de top, nu sunt la fel de bine vazute.

"Eu nu pot sa-mi sufar sefa. Este de o rautate crunta. Cred ca stiu si de ce. E frustrata. Ar vrea sa ajunga si mai sus si, pentru ca nu-i iese, se razbuna pe noi", povesteste Alexandra, in varsta de 23 de ani. Tanara este angajata intr-o firma din domeniul transporturilor si crede ca femeia care conduce departamentul in care lucreaza s-ar potoli daca ar reusi sa avanseze macar la urmatorul nivel.

"E clar ca ar fi mai multumita si te-ai putea intelege cu ea", mai spune tanara. Intrebata daca un barbat ar fi mai potrivit pentru o astfel de functie, Alexandra crede ca "o persoana de sex masculin da dovada de mai mult calm si de mai putina rautate".

La polul opus se afla Claudia, in varsta de 26 de ani. Lucreaza in domeniul publicitatii, la o firma de renume si raspunde in fata unei sefe, care, la randul ei, ii da raportul altei sefe. E deranjata? "Nicidecum. Au stil, au clasa, sunt bune", spune Claudia despre amandoua.

Sunt doar exceptii?

O femeie pe post de sef e ceva mai greu de inghitit pentru Mihai, de profesie jurist. Are 38 de ani si crede ca "femeile nu-s bune sa conduca pentru ca nu-si dau interesul, n-au rabdare, se precipita din nimic si nu stau suficient la munca, scuzandu-se mai tot timpul ca au probleme personale, copii si soti de care trebuie sa aiba grija". Dar tot el recunoaste ca admira femeile care au ajuns in pozitii de conducere cu adevarat importante. "Sunt convins ca au muncit pe rupte. Mai sunt si exceptii", spune barbatul.

Mit spulberat

Stereotipul potrivit caruia o femeie este mult prea sensibila pentru a face fata unei functii de conducere intr-o companie de renume a fost spulberat de psihologi. Dupa ce o femeie a doborat o bariera, sensibilitatea nu lucreaza decat in favoarea ei, sustin cercetatorii de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui studiu publicat recent in "Journal of Applied Psychology", citat de "The Daily Mail", femeile care detin functii de conducere importante sunt percepute ca fiind mai competente la capitolul relatii umane in comparatie cu barbatii.

"In mediul de afaceri, chiar daca femeile sunt considerate suficient de pregatite, nu sunt percepute ca persoane amabile. Totusi, cand vorbim de pozitii de top, competenta si amabilitatea fac casa buna cu femeile-lider", afirma cercetatoarea Ashleigh Rosette de la Universitatea Duke.

De ce? "Stereotipurile se schimba in functie de mediul in care lucrezi, astfel ca, la fiecare nivel ierarhic, te lovesti de alte moduri de percepere", explica Rosette. "Cele care ajung in pozitii-cheie sunt vazute ca femei care au muncit de doua ori mai mult pentru a avansa in cariera", adauga cercetatoarea.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/39463_femeile,_sefi_mai_buni_decat_barbatii.html