BankNews.ro - The Business Republic

Banii nu au ajuns unde trebuie
Economie | Data Publicarii: 28-05-2010

Dupa ce in anii '90 Romania a resimtit din plin faptul ca investitorii straini ne-au ocolit, nici sosirea acestora in precedentul ciclu de crestere nu a avut efectele dorite. In prezentarea sa facuta la conferinta "Intermedierea financiara - incotro?" organizata de BNR, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, a declarat ca investitiile straine din perioada 2000-2008 au stimulat crearea de locuri de munca si au generat venituri, dar structura acestora nu a fost "cea potrivita pentru noi".

Capitalul care a venit in Romania a avut tinta pe termen scurt, in timp ce in interesul tarii ar fi fost construirea si locarea de noi unitati care sa produca valoare adaugata mare pe un orizont de timp mai larg. Banii care au ajuns in tara "au contribuit negativ la crearea modelului nesustenabil de crestere bazat pe comert, intermediere financiara, constructii si tranzactii imobiliare".

Acest "boom" economic a fost finantat dintr-o datorie externa intr-o "expansiune ingrijoratoare", generand dezechilibre multiple de la inflamarea pietei muncii, escaladarea unei bule imobiliare si o majorare accelerata a creditului intern contractat in valuta. Acest ciclu economic nesanatos a fost amplificat de un "stimul fiscal neavenit" din partea guvernarii din acea perioada, a mai comentat Florin Georgescu.

In consecinta, deficitele bugetare s-au majorat an de an, sporind vulnerabilitatile tarii in fata crizei. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a reafirmat, cu prilejul acestui eveniment, principiul necesitatii unei actiuni anticiclice a finantelor publice. "Una din marile probleme ale Romaniei este neintelegerea a cat de periculoasa este promovarea unei politici fiscale prociclice", a spus Mugur Isarescu.

Florin Georgescu a aratat ca guvernantii din acea perioada au ignorat faptul ca veniturile la buget erau ridicate in mod conjunctural, fiind o rezultanta a cresterii peste potential a produsului intern brut. Acesta aparent era de 5%, dar la o ajustare a economiei, el era de fapt de 8%. "Deficitul este structural si trebuie sa il corectezi cu influenta ciclului", a punctat Georgescu.

Mugur Isarescu a subliniat, la randul sau, ca  Romania nu a mai avut ciclicitate economica si de aceea factorii de decizie nu au inteles pe deplin aceste pericole. Dupa ce 50 de ani tara nu a avut cicluri economice capitaliste, iar anii '90 au fost foarte volatili, in 1999 a fost inaugurat primul ciclu de crestere major ce a fost amplificat de caracterul prociclic al politicilor fiscale si salariale. "Cand ti-ai epuizat cartusele cu politici prociclice in perioada de boom, nu numai ca nu mai ai cu ce sa tragi in recesiune, dar cu stimuli fiscali chiar adancesti criza. Pare greu de inteles, dar aceasta este realitatea", a zis Mugur Isarescu.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/39432_banii_nu_au_ajuns_unde_trebuie.html