Una dintre principalele probleme ale sectorului telecomunicatiilor din Romania tine de independenta organismului sau de reglementare in domeniu, care nu se bucura de o baza legala stabila, iar unele activitati de reglementare nu sunt separate de calitatea de proprietar a statului, a constatat CE.
De altfel, reaminteste un raport al Comisiei Europene referitor la activitatea in domeniul telecomunicatiilor in 2009, Romania face in prezent obiectul unei proceduri de infringement din cauza lipsurilor Autoritatii de reglementare.
Al 15-lea raport anual al Comisiei Europene intitulat "Telecomunicatii: cetateni si companii platesc pretul pentru aplicarea inconsistenta a reglementarilor UE - raport privind piata europeana a telecomunicatiilor in 2009" constata in cazul Romaniei ca majoritatea serviciilor de telecomunicatii s-au extins in 2009, chiar daca intr-un ritm lent. Rata de penetrare a telefoniei mobile a continuat sa creasca considerabil, ajungand la 115% in octombrie 2009, in timp ce rata serviciilor mobile de banda larga a atins 2,2%. Imbunatatirea serviciilor de banda larga si a telefoniei fixe ramane in continuare in urma altor state membre.Guvernul a pregatit o strategie pentru 2009-2015 pentru cresterea penetrarii serviciilor fixe de banda larga, mentioneaza documentul.
Raportul anual in telecomunicatii al Comisiei Europene arata ca atat consumatorii, cat si mediul de afaceri si economia UE per ansamblu nu poate beneficia pe deplin, din punct de vedere economic, de avantajele unei piete unice reale si competitive in domeniul telecomunicatiilor din cauza aplicarii inconsistente a regelementarilor UE in domeniu.
Raportul indica faptul ca majoritatea pietelor din statele membre au devenit mai competitive, dar raman nationale ca dimensiune si nivelul de competitivitate variaza puternic intre statele membre. Acesta este motivul pentru care Agenda Digitala a Comisiei pentru Europa cere consolidarea rapida si consistenta a reglementarilor existente in telecomunicatii, iar Comisia intentionaza sa propuna masuri potrivite pentru a reduce costul unei piete unice in serviciile de telecomunicatii.
La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a trimis Romaniei o a doua scrisoare de notificare in cazul de infringement privind independenta Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Comisia Europeana a luat decizia transmiterii acestei scrisori in contextul in care Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta regulatorului de telecom, asa cum specifica normele comunitare de profil. Potrivit CE, Romania are la dispozitie doua luni sa raspunda solicitarilor Comisiei Europene.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a transmis pe 22 aprilie cea de-a sasea scrisoare catre presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, prin care solicita demararea masurilor necesare pentru ca textul legii de aprobare a OUG 22/2009 sa fie adoptat de urgenta.
"Desi ministrul comunicatiilor si societatii informationale a informat in repetate randuri conducerea Senatului Romaniei asupra riscurilor ridicate de neaprobarea OUG 22/2009, aceasta nu a dat curs solicitarilor MCSI si afecteaza credibilitatea pe plan european a Romaniei", preciza MCSI in aprilie.
Reprezentantii MCSI spun ca, desi Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a fost data deja si publicata in Monitorul Oficial din 19 martie 2009, cu toate acestea, pana nu se aproba legea de la Senat legata de infiintarea ANCOM, Comisia Europeana nu ridica procedura de infrigement.
Procedura de infringement (scrisoarea Comisiei Europene din data de 29 ianuarie 2009) a fost deschisa anul trecut impotriva Romaniei pentru incalcarea independetei Autoritatii de Reglementare de catre Guvernul Tariceanu, iar inchiderea acestei proceduri nu va avea loc pana cand textul OUG 22/2009 nu va fi aprobat printr-o lege. In plus, avand in vedere ca a trecut un an de la inceputul procedurii de infringement, aceasta va fi accelerata, existand riscul unor sanctiuni de ordin finaciar la adresa Romaniei.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/39336_romania,_criticata_intr-un_raport_ce_in_domeniul_telecomunicatiilor.html