Averea presedintelui Barack Obama si a sotiei sale, Michelle, a fost pusa sub microscop de media americana. Concluzia este ca, desi milionari, sotii Obama sunt departe de a rivaliza cu cei mai bogati lideri ai lumii.
Averea estimata a cuplului prezidential de la Casa Alba pe anul 2009 este intre 2,3 si 7,7 milioane de dolari. In mare parte provine din drepturile de autor pentru vanzarea celor doua carti scrise de Barack Obama inainte de a deveni presedinte ("Dreams of my Father" si "The Audacity of Hope"), din salariul prezidential (400.000 dolari pe an), bonuri de Tezaur, plasamente pentru studiile celor doua fiice (Malia, 11 ani, si Sasha, 8 ani) si depozite bancare. Potrivit The Independent, Obama are o impresionanta lista ce include fonduri pentru educatia la colegiu a fiicelor, fonduri mutuale, conturi bancare si actiuni. Cifrele nu iau in cont casa pe care sotii Obama o detin in Chicago, dar natiunea a fost informata pe internet ca Bo, cainele familiei, valoreaza 1.600 dolari, dar este trecut la cadouri, fiind un dar din partea fostului senator Edward Kennedy.
Suma primita de Obama anul trecut in urma acordarii Premiului Nobel, 1,4 milioane dolari, a fost donata pentru opere de caritate. Potrivit Actului de etica guvernamentala, din 1978, toti oficialii federali de rang inalt trebuie sa-si declare situatia financiara in fiecare an. In aceasta perioada de criza, politicienii in general considera ca este preferabil ca presedintele sa poata demonstra o "relativa penurie". Insa liderii lumii cauta o apropiere de votantul obisnuit considerand ca marile averi nu reprezinta un impediment. Un exemplu este Sarah Palin, ex-guvernator de Alaska, care pentru cartea sa recenta, discursuri tv si turnee in circuit prin tara a incasat 12 milioane de dolari, ceea ce nu a impiedicat cresterea popularitatii sale in SUA. In Marea Britanie, alegatorii l‑au votat pe David Cameron, devenit prim-ministru, cunoscut ca membru al elitei. In 2008, News of the World mentiona ca David Cameron avea o avere personala de 3,2 milioane lire sterline.
Averile celor mai bogati lideri ai lumii (in lire sterline):
Regele Thailandei - 20 miliarde. Regele Bhumibol Adulyadej, 82 de ani, este cel mai longeviv monarh si cel mai bogat intr-o tara cu o populatie rurala saraca si unde in aceste zile au loc violente proteste antiguvernamentale.
Sultanul Bruneiului - 13 miliarde. Rezervele de petrol si gaz sunt cele care l-au plasat pe sultan in randul celor mai bogati lideri.
Regele Arabiei Saudite - 11 miliarde. Vastele rezerve de petrol ale regatului saudit sunt la originea grandorii regelui Abdullah, care a numit un oras cu numele sau - King Abdullah Economic City.
Silvio Berlusconi, premierul Italiei - 6 miliarde. Detine posturi tv, reviste si clubul de fotbal AC Milan.
Hans-Adam II, printul Liechtensteinului - 2 miliarde. Averea monarhului provine din actiunile familiei regale la LGT Bank, palate si terenuri in Austria.
Asif Ali Zardari, presedintele Pakistanului - 1,2 miliarde. Zis si "Dl 10%" din cauza acuzelor de coruptie, vaduvul lui Benazir Bhutto este acuzat ca ar detine in conturi din strainatate 1,5 miliarde.
Printul Albert II de Monaco - 700 milioane. Averea familiei Grimaldi provine din afaceri imobiliare, arta si cazinouri.
Regina Marii Britanii - 300 milioane. Detine diverse proprietati, cum este Castelul Windsor, si colectii regale de arta si bijuterii, cai de rasa.
Milo Djukanovici, presedin-tele republicii Muntenegru - 10 milioane. El neaga acuzatiile potrivit carora ar fi implicat in traficul de tigari.
Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/39240_clasamentul_averilor_superelitei_mondiale.html