Desi lichiditatea la nivel mondial aproape s-a dublat fata de acum zece ani, fluxurile de capital sunt mult mai selective, iar accesul la finantare poate fi foarte dificil pentru tarile cu deficite bugetare mari si probleme structurale mari, este una din concluziile care au reiesit din colocviul organizat ieri de Banca Nationala a Romaniei cu tema "Provocari actuale la adresa politicii monetare".
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a amintit cu acest prilej ca nu trebuie sa uitam de deficite intrucat investitorii straini ar putea ocoli o tara in care indicatorii macroeconomici evidentiaza dezechilibre importante. Isarescu a precizat ca nu este de acord cu cei care considera ca pentru a avea crestere economica statul ar trebui sa incurajeze cheltuielile, trecand in planul doi datoria publica si deficitul bugetar.
"Unii spun: lasati deficitele mari ca sa iesim din recesiune. (...) Cu multe din propunerile lor intram in criza, ne agravam situatia, nu iesim din criza. Riscam pur si simplu sa nu mai gasim fluxurile financiare care sa ne finanteze deficitele. Pur si simplu pietele nu mai au incredere si iti opresc finantarea, si atunci trebuie sa te corectezi dramatic", a explicat guvernatorul, amintind ca si in cazul Greciei dificultatile de finantare prin intermediul capitalului privat s-au deteriorat in numai sase luni.
Veniturile statului permit doar acoperirea cheltuielilor sale pe 20 de zile dintr-o luna, pentru restul apeland la imprumuturi, a aratat Mugur Isarescu intarind ca investitorii straini au alternative de plasament mai bune pe pietele internationale. "Chiar daca sunt bani asa in general, nu sunt bani pentru finantarea deficitului bugetar", a spus guvernatorul Bancii Nationale.
Mugur Isarescu si-a inceput expunerea subliniind ca lichiditatea de la nivel global nu trebuie privita ca un stoc, in mod static, banii reprezentand in primul rand un flux. "Masa monetara s-a dublat la nivel mondial, iar unele tari au deficite de lichiditate. Aceasta realitate ne avertizeaza ca banii nu sunt un stoc, ci un flux, iar fluxurile uneori pot ocoli tarile cu probleme. Fluxurile depind uneori de lucruri minore, de un blocaj, de o informatie. Este suficient pentru ca ulterior totul sa se amplifice in sens negativ", a declarat guvernatorul bancii centrale. In prezentarea facuta in cadrul colocviului, Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD Societe Generale, a aratat ca in ultimii zece ani, raportata la Produsul Intern Brut mondial, lichiditatea a sporit de la 10%, la 18%. "Lichiditatea este ridicata la nivel mondial, dar conditiile de accesare sunt selective", a afirmat Claudiu Cercel.
Mugur Isarescu a mentionat ca pentru a atrage in continuare capitalul extern, Romania trebuie sa fie mai atenta atat la deficite, cat si la ponderea datoriilor. "Pentru cine studiaza aceasta problema este cunoscut ca de la un moment nu mai exista un punct de inflexiune de unde sa te duci in jos cu datoriile, pentru ca ajungi sa platesti totul pe dobanzi", a afirmat Isarescu.
Inflatia, un procedeu "netransparent, periculos si nedrept"
Banca Nationala sustine necesitatea unei corectii in aparatul bugetar. "In 2006-2007 nu era conferinta de presa in care sa nu atragem atentia asupra faptului ca salariile au crescut peste productivitate si ca bugetul, dar si sistemul de pensii devenisera nesustenabile", a spus Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR a adaugat ca este cu totul de neinteles cum de am reusit sa inflamam un aparat bugetar despre care se spunea ca este greoi si pe vremea lui Ceausescu numara numai 800.000 de oameni. "Daca singurul rezultat dupa 20 de ani este sa avem 1,4 milioane de bugetari si sa ne intrebam unde este problema si sa o impingem in toate zonele, inclusiv acolo unde nu este cazul, inseamna ca noi chiar avem o problema", a mai opinat Isarescu.
Acesta a respins categoric ideile prezentate de unele personalitati care au sugerat ca o parte din dezechilibre ar putea fi corectate prin inflatie. "Aud asta ca pana la un anumit nivel inflatia nu este dureroasa... Poate reuseste cineva sa imi explice cineva care e acel nivel, pentru ca in Romania avem deja cea mai ridicata inflatie din Europa", a declarat guvernatorul, amintind ca experientele istorice ale batranului continent au determinat concluzia ca "cea mai mare drama e hiperinflatia".
Nu numai ca este "dureroasa", a adaugat Isarescu, dar de la un punct genereaza "adictie" si este greu de indepartat. "Este o boala foarte periculoasa care creeaza distorsiuni, inclusiv in evolutia economiei", a declarat guvernatorul. El a amintit ca BNR isi desfasoara activitatea in acord cu Banca Centrala Europeana, care are ca prim obiectiv stabilitatea preturilor. "Sa nu se astepte nimeni sa avem o alta opinie in ceea ce priveste inflatia", a punctat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei sustine ca dezechilibrelor din aparatul bugetar trebuie sa li se adreseze o corectie transparenta. Mugur Isarescu a spus ca cele doua metode transparente sunt "rationalizarile" de cheltuieli sau majorarea taxelor, in timp ce metoda netransparenta ar fi aceea a inflatiei. Guvernatorul Bancii Centrale a afirmat ca acest procedeu ar fi "netransparent, periculos si nedrept".
Facand o referire la sintagma lui Milton Friedman ca inflatia este o taxa nevazuta, Isarescu a comentat: "De ce am vrea sa avem o astfel de taxa nevazuta? Trebuie sa o evitam". El a amintit ca au fost necesari trei ani pentru a tinti inflatia de la 7% la 4% si ca a antrena acum inflatie prin politica monetara ar determina intrarea pe un nou ciclu de neincredere.
Integral in Curierul National