Raportul credite/depozite este mult mai mare in Romania decat in Grecia. Roxana Halmageanu, directorul de dezvoltare produse retail al Piraeus Bank, explica pentru RL, pe cifre, ca apetitul pentru imprumuturi al romanilor il depaseste pe cel al grecilor, in timp ce in privinta economiilor situatia este exact invers.
R.: Depozitele au crescut in 2009. Au crescut si in primele trei luni din 2010. Se va mentine tendinta?
R.H.: Noi credem ca da. In ciuda faptului ca dobanzile nu mai sunt cele din urma cu un an, noi credem, si observam pe clientii nostri, ca romanii vor continua sa puna mai multi bani deoparte. Cererea de credite este in continuare foarte redusa, ceea ce arata faptul ca potentialii clienti sunt orientati mai degraba catre economisire. Ramane de vazut ce se va intampla daca se reintroduce impozitul pe dobanda, insa nu cred ca impactul sa fie atat de mare. Practic, la o dobanda de 8,25% pentru un depozit pe 100 de zile randamentul real scade la 6,92%, inca peste inflatie.
R.: Care este scadenta preferata a romanilor? Dar moneda preferata pentru depozite?
R.H.: Romanii economisesc inca pe termen scurt si foarte scurt. La noi, de exemplu, cel mai accesat produs de economisire este depozitul pe 100 de zile pentru ca aici avem cea mai buna dobanda. Nu cred ca in Romania vor prinde produsele cu scadente lungi. Leul ramane moneda preferata pentru depozite si ocupa aproximativ 60% din portofoliul nostru. Cred ca va ramane moneda de baza pentru economii, chiar daca dobanda va scadea probabil undeva catre 7% pana la finele anului.
R.: Exista un tipar standard al deponentului? Poate fi el caracterizat, de exemplu, ca un tanar cu studii superioare si venituri peste medie?
R.H.: Nu am facut astfel de studii la Piraeus. Nici nu cred ca ar avea relevanta. Avem produse construite pe nevoile tuturor categoriilor sociale. Avem produse de economisire pentru tineri, pentru copii sau pentru pensionari.
R.: Care este valoarea medie a depozitului?
R.H.: La noi ajunge la aproximativ 9.800 de euro.
R.: Cu depozitele firmelor?
R.H.: Nu, doar persoanele fizice. In cazul pensionarilor depozitul mediu este de 5.000 de euro.
R.: Economisesc romanii mai mult decat grecii?
R.H.: Din datele pe care le primim de la centrala, nu. Mai mult, romanii se si imprumuta mai mult decat grecii. Poate suna paradoxal in actualul context, dar grecii se pare ca nu au obisnuinta de a consuma pe datorie, spre deosebire de romani. La ei, cel putin in cazul Piraeus Bank, raportul credite/depozite este in subunitar (n.r. - sumele atrase in depozite sunt mai mari decat cele plasate in credite de catre banca), in timp ce la noi continua sa fie supraunitar. Media pe intregul sistem bancar este undeva la 111% si sunt putine banci care se pot lauda cu un raport subunitar.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/39161_piraeus_bank_romanii_sunt_mai_risipitori_decat_grecii.html